Espectacle al cel de Catalunya: així s'ha vist l'aurora boreal de nord a sud del país

Fotògrafs des de les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona, Osona o el Vallès han captat aquest fenomen, molt poc habitual al sud d'Europa

L'aurora boreal cobrint el cel de Manlleu per darrere de l'estrella circumpolar
L'aurora boreal cobrint el cel de Manlleu per darrere de l'estrella circumpolar | Carme Molist
Redacció
11 d'octubre de 2024, 08:44
Actualitzat: 12:19h

Nit espectacular al cel de Catalunya. Una aurora boreal s’ha pogut veure aquest dijous a la nit i durant la matinada de divendres des de diversos indrets del país, en unes imatges que s’han difós a través de les xarxes socials i que recorda la que ja es va produir el maig passat.

A partir de les nou de la nit, testimonis de pobles i ciutats de l’àmbit metropolità, de la Catalunya Central o del sud del país han fet públiques fotografies que mostren un fenomen astronòmic poc habitual en aquestes latituds del planeta causat per una tempesta geomagnètica.

Aurora boreal des de la Badia del Fangar, al Delta de l'Ebre
Aurora boreal des de la Badia del Fangar, al Delta de l'Ebre - Agustí Descarrega

Les aurores boreals són un espectacle de llums naturals que es produeixen al cel nocturn, principalment a les regions polars. El Sol emet partícules carregades que viatgen per l'espai, les quals formen el vent solar. Quan aquestes partícules xoquen amb l'atmosfera terrestre, exciten els àtoms de gasos com l'oxigen i el nitrogen. En tornar al seu estat normal, aquests àtoms alliberen energia en forma de llum, creant les fascinants cortines de colors.

Aquest fenomen, poc comú en latituds tan baixes com la de Catalunya, és conseqüència d’una forta activitat solar que està enviant partícules carregades cap a la Terra. Aquestes partícules interactuen amb l'atmosfera terrestre i creen les impressionants llums de colors que caracteritzen les aurores boreals.

Aurora boreal vista des de Sabadell
Aurora boreal vista des de Sabadell - ACN / Albert Segura Lorrio

En aquesta ocasió, l'albirament des de Catalunya ha estat força complet. Fotògrafs de diferents punts del país han captat unes imatges que són espectaculars i que venen des de les Terres de l'Ebre, Barcelona, Osona o el Vallès, entre altres. També des de l'observatori de Pujades o el de Prades.

I això no és tot. L'aurora boreal podria aparèixer altre cop al cel de Catalunya les dues pròximes nits de divendres i de dissabte. Com es pot veure? Doncs la clau és allunyar-se dels punts amb més contaminació lumínica per gaudir d'aquest espectacle de la naturalesa.

Aurora boreal des de l'observatori astronòmic de Castelltallat
Aurora boreal des de l'observatori astronòmic de Castelltallat - Lorena Sopena / Europa Press