Ecologistes de Catalunya denuncia el director de l'ACA a la Fiscalia per reduir els cabals dels rius

Els ambientalistes ho qualifiquen d'"atemptat contra la biodiversitat"

L'ACA ha optat per reduir els cabals dels trams finals del riu
L'ACA ha optat per reduir els cabals dels trams finals del riu | Cedida a Nació
29 de gener del 2024
Actualitzat el 31 de gener a les 16:48h
La federació Ecologistes de Catalunya (EdC) ha denunciat el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, davant la Fiscalia de Medi Ambient. L'entitat ha pres la decisió després que el 16 de gener el Govern acordés reduir els cabals d'emergència dels rius Llobregat, Muga i Ter en el marc de les mesures d'emergència per sequera.

Els responsables d'EdC demanaran que s'obrin diligències contra Reyes, a qui fan responsable de la mesura que "atempta contra la biodiversitat". Han criticat que la proposta plantegi "reduir en un 92% de mitjana els cabals de manteniment aprovats" i han alertat que causarà importants afeccions ambientals i sobre la qualitat de l'aigua. A més, han calculat que en els trams afectats hi ha 48 espècies en perill d’extinció.

“No hi ha cap precedent a la història hidrogràfica del país en què ningú s’hagi atrevit a aplicar aquestes reduccions”, ha alertat Joan Vàzquez, president d'aquesta federació d'entitats, que ha recordat que es tracta de rius que passen per espais de la Xarxa Natura i que, per tant, estan protegits.

Des de l'Agència Catalana de l'Aigua s'ha optat per no fer cap valoració de la denúncia, recordant que el conseller David Mascort ja va argumentar fa dies la mesura per tal de prioritzar estalviar reserves per al consum de la ciutadania.
 

Quins cabals d'emergència s'han fixat?

El pla de sequera ja preveu que el Govern fixi uns cabals mínims que quedin molt per sota del pla sectorial de cabals de manteniment, els denominats cabals d'emergència. L'executiu ja aplica la mesura a la Muga i ho farà també al Ter i el Llobregat tan bon punt l'emergència entri en vigor.

Concretament, s'espera retenir als embassaments 4,52 hm3 dels 11 que s'alliberen cada mes. Segons les dades de l'ACA, aquest estalvi d'un 40% del consum de l'aigua envasada ha de permetre reduir en 136 dies l'esgotament de les reserves al sistema Ter-Llobregat, fet que es passaria a produir el 5 de març del 2025. Les reduccions del cabal circulant respecte a la situació d'excepcionalitat se situen entre el 50 i el 73%.

Aquests són els cabals d'emergència aprovats:
  • Llobregat (Sant Joan Despí fins a la desembocadura): 250 litres/segon (actualment són 500)
  • Ter (Pasteral fins a la desembocadura): 600 litres/segon (actualment són 2.000)
  • Muga (Pont de Molins fins al mar): 40 litres/segon (actualment són 135)

Per limitar l'impacte de la reducció, s'aplicaran les denominades hidropuntes. L'alliberament puntual de cabals superiors dues vegades per setmana i durant sis hores.
  • Llobregat: 500 litres/segon
  • Ter: 3.000 litres/segon
  • Muga: 300 litres/segon
  
Aquests són els cabals ecològics en normalitat (depenent dels mesos):
  • Llobregat: entre 3.500 i 5.700 litres/segon
  • Ter: entre 4.400 i 5.500 litres/segon
  • Muga: entre 800 i 1.200 litres/segon