El Govern estudia buidar del tot el pantà de Sau i transvasar l'aigua a Susqueda

L'embassament amb prou feines supera el 15% i preocupa que es faci malbé la poca aigua que hi queda

Presa del Pantà de Sau, aquest dilluns
Presa del Pantà de Sau, aquest dilluns | Emili Vilamala
Nació
26 de febrer del 2023
Actualitzat el 28 de febrer a les 19:04h
El Govern té damunt la taula una mesura poc habitual, però no per això sense precedents, per protegir la poca aigua que queda al Pantà de Sau: transvasar-la al de Susqueda, tal com ha avançat RAC1. Avui, el nivell de les reserves d'aigua al país ha caigut fins al 28%, un escenari que inquieta molts experts i expertes, sobretot per la seva evolució. La pròxima setmana serà clau en la gestió de la sequera. Sense cap període de pluges a l'horitzó, la Generalitat podria decidir incrementar l'alerta fins a l'excepcionalitat, amb tot el que això comporta.

Actualment, el pantà de Sau, el segon embassament del país per mida, a penes supera el 15% de la seva capacitat. Aquest és un nivell de reserves tan baix que els i les especialistes consideren que podria afectar i malmetre la qualitat de l'aigua que hi queda, ja que passaria a estar en contacte amb els fangs del fons.

Aquest és el principal motiu pel qual el Govern estudia transvasar l'aigua en una operació que, tot sigui dit, és molt delicada tant tècnicament com pels efectes en el medi ambient que té. En joc està, per exemple, la supervivència dels seus peixos. N'hi ha milers i, entre ells, espècies autòctones.