​El llop del Ripollès podria haver mort

Els Agents Rurals fa més d'un any que no en localitzen cap rastre i ja consideren que l'exemplar no està establert al voltant de Núria

El llop que ara podria haver mort va ser gravat l'estiu del 2021
El llop que ara podria haver mort va ser gravat l'estiu del 2021 | Cedida pel Refugi de Coma de Vaca
30 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 19:29h
El Ripollès -juntament amb la serra del Cadí- va ser la comarca on es van començar a fer albiraments de llop a inicis del segle XXI. Eren els primers exemplars que es veien després que l'espècie s'hagués donat per extingida el 1929. No era d'estranyar, per tant, que fos una de les cinc zones de Catalunya on un mascle s'hi hagués establert de manera permanent.

Tanmateix, oficialment el llop ja no és a la comarca. Fonts dels Agents Rurals han confirmat a Nació que fa més d'un any que ni el veuen i no en localitzen cap rastre. Ha mort el llop? La policia ambiental no ho sap -no s'ha trobat el cadàver-, però destaca que era un exemplar "molt vell", fet que dona versemblança a aquesta opció.
 

De cinc a quatre llops a Catalunya

Els Agents Rurals i el Departament d'Acció Climàtica realitzen un programa de seguiment del llop. En un context de lenta expansió de l'espècie, s'havien establert de manera permanent fins a cinc individus, tots mascles, a Catalunya.

N'hi ha un al nord de Solsonès, a la zona del Port del Comte -que puntualment s'ha mogut al Berguedà i l'Alt Urgell-, un segon a l'Alta Ribagorça -que també s'ha vist al Pallars i a la Val d'Aran-, un tercer al Moianès -que podria ser el que va arribar l'any passat a tocar de Barcelona- i un quart, el que s'ha consolidat més tard, a la serra de l'Albera, al nord de l'Alt Empordà.

El cinquè individu era el del Ripollès i a hores d'ara ja no es comptabilitza. Fonts dels Agents Rurals expliquen que es tractava d'un mascle molt vell i que podria anar coix. Com que ja se superen els 12 mesos sense haver estat fotografiat ni haver trobat cap femta o restes de l'animal, ja no es considera establert a la zona. Això sí, oficialment no es pot donar per mort -malgrat l'edat avançada- perquè mai se n'ha trobat el cos.
 

Gravat l'estiu del 2021

El llop del Ripollès estava molt localitzat entorn de la vall de Núria. Diverses persones, especialment excursionistes, l'havien vist en punts com el Puigmal, a prop del santuari, a les gorges del Freser o al refugi de Coma de Vaca, entre les valls de Ribes i de Camprodon.

Precisament els responsables d'aquest emblemàtic refugi el van poder gravar en vídeo el juliol de 2021, en unes imatges que es van viralitzar. "Va ser un company que va sortir un moment a l'exterior abans de servir el cafè als excursionistes", explica el guarda Xavi Fernández. Pocs dies després, a l'agost, uns excursionistes el van fotografiar a tocar del cim del Puigmal, però des d'aleshores la seva presència va disminuir.

Malgrat que el programa de seguiment de la Generalitat encara va fer alguna identificació el 2022, no es té constància de més imatges o gravacions. "Nosaltres treballant al refugi és molt difícil veure'l, però quan se'l trobaven excursionistes la notícia corria molt de pressa", explica Fernández.

Santi Farriol, director del parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser, confirma que fa pràcticament dos anys que no en tenen notícia. De fet, en l'últim gran seguiment que es va organitzar -el gener de 2022- ja no se'n va trobar cap rastre. Tampoc en tindrien coneixement els gestors dels espais naturals de la Catalunya Nord, ja que aquest exemplar també tenia tendència a anar cap a la zona del Carlit.
 

Llop atropellat al Baix Empordà

L'any 2018 sí que es va trobar el cos sense vida d'un lloc, a causa d'un atropellament. Va ser a la carretera C-31 a Mont-ràs, al Baix Empordà. Tot apunta que es tractava d'un individu que havia fet una incursió des de França cap a la zona de les Gavarres, ja que les anàlisis que es van fer no van correspondre amb cap dels exemplars establerts en aquell moment a Catalunya. Tenia cinc anys, 34 quilos de pes i 140 cm de longitud.