Temperatura del Mediterrani (1982-2023)
El valor rècord l'han anunciat els investigadors de l'Institut de Ciències del Mar (ICM), amb seu a Barcelona, a partir de l'anàlisi de les dades satel·litals de l'observatori europeu Copernicus. "És un producte molt potent, que ens dona informació de milers de punts del Mediterrani", explica a Nació el físic Justino Martínez, investigador de l'ICM-CSIC i col·laborador de l'ICatMar.
[intext1]
Temperatures extremes al Mediterrani central
El satèl·lit europeu Copernicus transmet milers de dades diàries de la temperatura del mar. Els investigadors de l'ICM aposten per fer-ne la mediana, en comptes de la mitjana, per evitar donar massa importància als valors extrems. D'aquesta manera, la temperatura global del Mediterrani aquest dilluns 24 de juliol va arribar a un rècord històric de 28,71 ºC (28,40 ºC de mitjana). Aquesta diferència s'explica per l'entrada d'aigua més freda pel mar d'Alboran, a la costa andalusa.Actualment, qui tiba cap amunt la temperatura és el Mediterrani Central. La península Itàlica, Sicília i Tunísia arriben a valors de 30 ºC, quatre graus per sobre de la seva temperatura habitual. "Les temperatures atmosfèriques influeixen molt en la del mar, però sempre ho fan amb uns dies de retard", assenyala Martínez.
Temperatures al Mediterrani (24 de juliol de 2023)

De fet, el país transalpí està vivint un juliol molt complicat. Tot el país ha patit temperatures de rècord -aquest dilluns es va arribar a 47 ºC a Palerm-, amb greus incendis, especialment a Sicília. En canvi, el nord està patint tempestes molt intenses, amb pedregades de grans dimensions i, fins i tot, un tornado al centre de Milà. Aquests episodis han provocat almenys dos morts i desenes de ferits.
[intext2]
A les Illes Balears, el mar va arribar aquesta setmana als 27 ºC, segons ha informat l'AEMET. És un valor que només s'havia superat el 2022, el 2015 i el 2016 en les mateixes dates, amb registres des de 1940. La seva evolució es pot seguir al web de l'IcatMar.
Cap al rècord absolut a Catalunya
A Catalunya, per la seva banda, el punt de referència és l'Estartit. Allà el valor és de 26,06 ºC, la més alta d'un mes de juliol, en una sèrie que l'observador Josep Pascual manté des de 1974. Es tracta, segons recull El temps de TV3, del cinquè valor més elevat mai registrat.Es dona la circumstància, que les altres quatre temperatures superiors sempre s'havien produït a l'agost. En aquest sentit, tenint en compte que fins al 10 d'agost encara pot augmentar entre 1,5 i 3 graus, tot apunta que es batrà el rècord absolut: els 27,51 ºC del 4 d'agost de l'estiu passat.
- 4 d'agost de 2022: 27,51 ºC
- 8 d'agost de 2019: 26,63 ºC
- 6 d'agost de 2018: 26,28 ºC
- 21 d'agost de 2021: 26,11 ºC
- 23 de juliol de 2023: 26,06 ºC
[impacte]
Cal recordar que la temperatura de l'aigua del mar ha augmentat 1,4 graus des dels anys 70 a Catalunya. De fet, tal com recorda el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) en els darrers anys les mitjanes mensuals han anat registrant anomalies “pràcticament de forma ininterrompuda.
No s'espera una normalització de la temperatura
Després del pic d'aquest dilluns, la temperatura global al Mediterrani ha tendit a baixar. Tot i això, és difícil de pensar que en els pròxims dies no torni a repuntar. "No sembla que s'hagi de normalitzar", explica l'investigador en oceanografia del CSIC.[noticia]260309[/noticia]
En aquest sentit, el Mediterrani també pateix onades de calor, en aquest cas marines. El llindar és si, durant cinc dies consecutius, se supera el valor de percentil 90 (temperatures que estadísticament només s'assoleixen el 10% dels dies d'estiu). El 2003, quan es va registrar l'anterior rècord, es van acumular fins a 94 dies amb onada de calor marina.
Greus impactes sobre els ecosistemes
El sobreescalfament de mars i oceans provoquen greus impactes sobre els ecosistemes. Michael Grelaud, oceanògraf i investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la UAB, assenyala que més temperatura suposa menys concentració d'oxigen. "Pot comportar una elevada mortalitat de peixos i altres espècies", explica a Nació.També els corals poden viure en rangs de temperatura que, en cas de ser sobrepassats, situï aquests éssers vius en condicions crítiques. A més, un increment de la temperatura de la capa superficial redueix els intercanvis amb les aigües més profundes i pot tallar l'aportació de nutrients.