Els ecologistes es revolten contra els cabals d'emergència aprovats pel Govern

Consideren "inadmissible" una pèrdua d'aigua que xifren en el 93%, malgrat que la reducció respecte a la situació actual és entre el 50 i 73%

Tram final del Llobregat
Tram final del Llobregat | Albert Canalejo / AMB
Nació
17 de gener del 2024
Actualitzat a les 18:24h
La imminent declaració d'emergència per sequera suscita molt interès per les restriccions domèstiques. També n'hi ha a la resta de sectors econòmics i en els usos ambientals del riu. En aquest sentit, un dels principals acords del Govern d'aquest dimarts va ser fixar els cabals d'emergència per als trams finals del Ter, el Llobregat i la Muga. Una decisió que ha enervat les entitats ambientalistes agrupades al voltant de la Federació Ecologistes de Catalunya que ho han qualificat d'"inadmissible".
 

Quins cabals d'emergència s'han fixat?

El pla de sequera ja preveu que el Govern fixi uns cabals mínims que quedin molt per sota del pla sectorial de cabals de manteniment. L'executiu ha optat per deixar molta menys aiguacirculant a canvi de retenir el màxim d'aigua als embassaments.

Concretament, s'espera retenir 4,52 hm3 dels 11 que es gasten cada mes. Aquest estalvi d'un 40% del consum de l'aigua envasada ha de permetre reduir en 136 dies l'esgotament de les reserves al sistema Ter-Llobregat, fet que es passaria a produir el 5 de març del 2025.

Aquests són els cabals d'emergència aprovats:
  • Llobregat (Sant Joan Despí fins a la desembocadura): 250 litres/segon (actualment són 500)
  • Ter (Pasteral fins a la desembocadura): 600 litres/segon (actualment són 2.000)
  • Muga (Pont de Molins fins al mar): 40 litres/segon (actualment són 135)

Per limitar l'impacte de la reducció, s'aplicaran les denominades hidropuntes. L'alliberament puntual de cabals superiors dues vegades per setmana i durant sis hores.
  • Llobregat: 500 litres/segon
  • Ter: 3.000 litres/segon
  • Muga: 300 litres/segon
 

Impacte a la biodiversitat

Per la Federació d'Ecologistes de Catalunya, els cabals d'emergència fixats "suposa un greu error que tindrà afeccions ambientals importants, especialment per a la conservació de la biodiversitat. "Tindrà unes conseqüències molt greus respecte a pèrdua de qualitat de l'aigua i de manera global es veuran afectades totes les comunitats biològiques que tenen una importància essencial en la cadena tròfica com són els macroinvertebrats", apunten en un comunicat.

També quantifiquen la reducció en un 93% de mitjana. Ho fan, això sí, a partir de tenir en compte la banda alta dels cabals ecològics en situació de normalitat. Cal tenir en compte que ja en excepcionalitat, la quantitat fixada és molt menor. D'aquesta manera, la reducció real és d'un 50% al Llobregat, un 73% al Ter i un 70% a la Muga.

Aquests són els cabals ecològics en normalitat (depenent dels mesos):
  • Llobregat: entre 3.500 i 5.700 litres/segon
  • Ter: entre 4.400 i 5.500 litres/segon
  • Muga: entre 800 i 1.200 litres/segon