Els embassaments ja estan per sota del 15%

Els darrers fronts no han aconseguit frenar la caiguda de les reserves, que ja freguen els 94 hm3 al sistema Ter-Llobregat

L'embassament de Darnius-Boadella supera per poc el 10%
L'embassament de Darnius-Boadella supera per poc el 10% | Jordi Borràs / ACN
20 de febrer del 2024
Els embassaments de les conques internes de Catalunya continuen amb una caiguda sostinguda en plena sequera. Aquest dimarts, 20 de febrer, han baixat per primera vegada de la barrera del 15%, un nou mínim històric.

Es tracta d'un volum que se situa quatre punts per sota de l'anterior rècord, assolit l'abril de 1990. Per la seva banda, les reserves del sistema Ter-Llobregat freguen els 94 hm3, sis menys que el llindar d'emergència.
 

Els fronts atlàntic no frenen la caiguda de reserves

Els darrers dies han estat marcats per una combinació de dies d'estabilitat i calor amb jornades on fronts atlàntics molt desgastats han deixat precipitacions febles i disperses. Tot plegat, no ha aconseguit ni frenar la caiguda de reserves i els embassaments han baixat per primera vegada del llindar del 15%.
 

Evolució % dels embassaments de les conques internes


Aquest dimarts, per exemple, els pantans de les conques internes estan a un 14,92% de la seva capacitat total. Destaca el cas de Sau que, tot i l'alentiment del buidatge, continua perdent aigua i ja supera per poc el 2%.

També està en una situació crítica l'embassament de Darnius-Boadella, a l'11,3%, en una conca de la Muga que fa mesos que està en emergència i que té els ecosistemes al límit, amb trams del riu i dels aiguamolls de l'Empordà totalment assecats.
 

2 hm3 de reserves menys per setmana

El 29 de gener les reserves del sistema Ter-Llobregat -que abasteixen 202 municipis entre els quals tota la regió metropolitana de Barcelona- van baixar per primera vegada dels 100 hm3. Aquest fet, tal com marca el pla de sequera, va obligar el Govern a moure fitxa i tres dies més tard decretava l'emergència.
 

Evolució de les reserves del sistema Ter-Llobregat (hm3)


Tres setmanes més tard els embassaments del Ter, el Llobregat i el Cardener sumen 94,3 hm3. Es tracta, per tant, d'una caiguda de quasi 2 hm3 per setmana, un ritme que depèn del consum, de les precipitacions i també de la insolació, ja que a majors temperatures més evaporació.

De fet, una de les mesures més polèmiques del Govern per allargar les minvades reserves és reduir al mínim els cabals dels trams finals dels rius. Una decisió que s'està aplicant de manera progressiva i que ha costat una denúncia de la federació Ecologistes de Catalunya contra el director de l'ACA.

Arxivat a