Els embassaments superen les reserves de fa dos anys

El sistema Ter-Llobregat passa en menys d'un mes de 176 a 217 hm3, a l'espera d'un nou episodi de pluges

Tardor molt productiva per als embassaments del sistema Ter-Llobregat
Tardor molt productiva per als embassaments del sistema Ter-Llobregat | Emili Vilamala
11 de novembre de 2024, 09:45
Actualitzat: 10:01h

Des del 2021, els embassaments sempre estaven pitjor que l'any anterior. La tendència es va trencar la primavera passada, quan les reserves del sistema Ter-Llobregat van aconseguir superar les del 2023 a inicis de maig. La millora de la situació s'ha refermat aquest cap de setmana: els embassaments ja tenen més aigua que la tardor de 2022, a l'espera de l'arribada de més pluges per l'impacta d'una nova DANA.

De patir per les restriccions a les dues setmanes més plujoses

A mitjans d'octubre el sistema Ter-Llobregat tenia 176 hm3 després de quatre mesos de descens continuat. El Govern ja havia activat el compte enrere per endurir les restriccions i, de fet, si es mantenia el ritme es calculava que caldria declarar l'excepcionalitat a mitjans de novembre.

Tot i això, la consellera Sílvia Paneque mantenia certa esperança amb els pronòstics meteorològics: “Els episodis de pluja previstos per a les pròximes setmanes seran clau per allunyar les restriccions”, va afirmar el 15 d'octubre, just després de la primera reunió del comitè interdepartamental de sequera en quatre mesos.

Els pronòstics es van complir. En aquest darrer mes ha plogut a la pràctica totalitat del país. Les dues darreres setmanes, de fet, han estat les més plujoses des del gener de 2020, quan es va produir el temporal Glòria. Les precipitacions més importants, això sí, s'han concentrat a la meitat sud, especialment a les Terres de l'Ebre.

Evolució dels embassaments del sistema Ter-Llobregat (2020-2024)

Els pantans guanyen quasi la meitat del consum anual de Barcelona

El 16 d'octubre als embassaments del sistema Ter-Llobregat hi havia 176,25 hm3. Avui, quasi un mes després, ja són 217,11, uns 41 més. Per comparar-ho: és pràcticament la meitat del consum anual de la ciutat de Barcelona (uns 90 hm3).

En aquesta mateixa data de l'any passat, els pantans que abasteixen la regió metropolitana de Barcelona, l'àrea urbana de Girona, la Costa Brava sud i part de la Catalunya Central tenien només 119,83 i esgotaven les darreres setmanes abans de declarar l'emergència per sequera. Fa dos anys, per la seva banda, en tenien 213.

L'actual nivell de reserves suposa un percentatge de quasi el 35,5% -en el pitjor moment de la tardor es va arribar al 28,8%-. Cal recordar que per eliminar del tot les restriccions associades a l'escenari d'alerta caldria arribar a un llindar de 240 hm3.

Per fi milloren els embassaments del Camp de Tarragona

Més enllà del sistema Ter-Llobregat, les pluges de les darreres setmanes per fi s'han notat als embassaments del Camp de Tarragona. Riudecanyes i Siurana han passat d'estar pràcticament buits a un 18 i un 9%, respectivament.

En canvi, el pantà que menys ha notat les pluges ha estat el de Darnius-Boadella que tot just supera el 18%. De fet, hi ha punts de l'Alt Empordà -juntament amb la Val d'Aran- on en les darreres dues setmanes han caigut poc més de 30 litres, fet que contrasta amb els més de 100 a la major part de les comarques del país -i de 200 al litoral i prelitoral de Tarragona i l'Ebre.

Amb tot plegat, el conjunt de les conques internes tenen se situen al 33,69%, catorze punts més que l'any passat (19,0%). Això sí, els quasi 234 hm3 envasats, encara queden lluny de la mitjana dels darrers cinc anys que s'enfila als 361 hm3.