L'emergència per sequera pot tenir els dies comptats. Era una possibilitat amb les previsions meteorològiques de fa uns dies, però ara mateix ja és força probable. Després d'un llarg episodi de pluges -que a les capçaleres va començar dijous, va viure aquest dilluns el dia gran i es mantindrà encara un parell de dies-, els embassaments estan augmentant les reserves a gran velocitat. En tres dies, el sistema Ter-Llobregat ha passat de 116 a 141 hm3 i el Govern ja es planteja revisar les restriccions, fins i tot abans de les eleccions.
L'impacte d'un episodi de pluja de primera categoria
L'episodi de pluja d'aquest dilluns va ser de primera categoria. De fet, el Servei Meteorològic de Catalunya considera que no plovia tant en un dia des de feia dos anys i mig. No només pels registres espectaculars de la regió metropolitana de Barcelona -fins a 130 litres en punts del Baix Llobregat-, sinó per l'acumulació des del dijous 26 d'uns 150 litres a les capçaleres, tant al nord del Ripollès com al Cadí i a la zona del Port del Comte. A més, en algunes d'aquestes zones aquest dimarts ha continuat plovent amb persistència.
Totes les conques internes han resultat molt beneficiades i, amb poques hores, s'ha començat a notar als embassaments que al sistema Ter-Llobregat ja superen el 23%. Si dilluns a primera hora tenien unes reserves de poc més de 116 hm3, dimarts a la tarda (18.00) se situaven en 127 i aquest dijous al mati (8.00) ja superen els 141.
Si es va més enrere en el temps i es compara amb el 7 de març, quan van marcar el mínim històric, el guany ha estat de 51 hm3, equivalent a més de la meitat del consum anual de la ciutat de Barcelona.
Evolució de les reserves al sistema Ter-Llobregat (2020-2024)
Més enllà de les últimes dades, les reserves continuaran augmentant molt les pròximes hores i dies. No només perquè el cabal dels rius continua sent molt alt -a Ripoll el Ter va passar d'uns 4 m3/s a un màxim de 94 dimarts al vespre-, sinó perquè part de la precipitació ha estat en forma de neu.
En aquest sentit, a la base de Vallter s'acumulen uns 45 centímetres, però en el punt més elevat de l'estació s'arriba al metre de neu.
Vallter avui dimarts. No calen comentaris.
— Elpito meteo (@MeteoElpito) April 30, 2024
45cm base estació. Més d'1 metre a 2535m.
Foto. Carles Hortet, col.laborador de Meteoelpito. pic.twitter.com/jPmsz6ixqq
El Govern ja no descarta aixecar l'emergència per sequera
I què es planteja el Govern davant d'aquest canvi d'escenari? Fonts consultades per aquest mitjà recepten prudència. En primer lloc, encara és massa d'hora per avaluar l'impacte de l'episodi: no és el mateix que els pantans acabin amb poc més de 130 hm3 que ho facin amb 145 o 150.
De fet, des de l'executiu es manté des de fa setmanes la mateixa idea: "No es derogarà l'emergència per haver-hi de tornar al cap de poc". Però ara la situació ha canviat. De fet, segons els càlculs de Nació a partir de les dades de l'ACA, tenir unes reserves de 130 hm3 permet un marge de quasi quatre mesos sense tornar al llindar d'emergència (100 hm3).
Aquesta setmana no se celebrarà el consell interdepartamental de sequera i tampoc està confirmat que sigui la vinent. Si s'acabés convocant -a menys d'una setmana de les eleccions-, seria difícil no abordar la revisió de les restriccions. "No hi ha la intenció de mantenir l'emergència perquè sí", conclouen les fonts consultades.