Així creixen els embassaments gràcies a l'episodi de pluja

El sistema Ter-Llobregat se situa al 22% i supera els 134 hm3, amb molta aigua encara per entrar als pantans

Crescuda del riu Ter aquest dimarts a Sant Quirze de Besora
Crescuda del riu Ter aquest dimarts a Sant Quirze de Besora | Emili Vilamala
30 d'abril del 2024
Actualitzat el 01 de maig a les 8:10h

Les previsions ho indicaven i s'ha complert: un episodi de pluja de primera divisió que suposés un cop important contra la sequera. Més enllà de petites inundacions i la crescuda dels cursos baixos de rius com el Besòs o el Llobregat, les precipitacions ja es comencen a notar els embassaments. Aquest dimarts al matí (8.00), el sistema Ter-Llobregat -que abasta la regió metropolitana de Barcelona- frega el 22% i supera els 134 hm3, a l'espera que molta aigua entri als pantans.

Un increment notable de reserves

Els 134 hm3 d'aigua que hi ha als embassaments del Ter, Llobregat i Cardener -aquest dimecres a les 8.00- són uns 18 hectòmetres més que abans de l'episodi. Si ens remuntem el 7 de març, en el mínim històric dels pantans a Catalunya, suposa un guany de quasi 44 hm3, la meitat del consum anual de la ciutat de Barcelona i el triple que la futura aportació de la dessalinitzadora flotant del port de Barcelona.

Aquest dilluns el màxim de les precipitacions es va concentrar al Baix Llobregat i al Vallès Occidental, amb registres que puntualment es van acostar als 150 litres. Tanmateix, l'episodi de pluja i neu a les capçaleres havia començat ja el passat dijous.

D'aquesta manera, tot el que va caure dilluns ho va fer en un terreny molt moll que permetia augmentar la quantitat que arribava primer a torrents i rius, i després cap als embassaments. A més, està previst que a les comarques del nord-est es mantinguin els xàfecs i ruixats tant avui com demà.

Evolució de les reserves del sistema Ter-Llobregat (2020-2024)

Al conjunt de les conques internes, els embassaments estan al 20,95% -cal recordar que el mínim va ser del 14,34%-. En aquest sentit, destaca l'increment que està vivint el pantà de Darnius-Boadella, en un Alt Empordà que es manté en emergència 2 i es considera ara mateix la zona zero de la sequera a Catalunya. Després de dies estabilitzat a poc més de l'11%, aquest dimecres ja frega el 14%.

Evolució del % dels embassaments de les conques internes (2020-2024)