Els embassaments han guanyat el doble d'aigua que l'aportació de la dessalinitzadora del port

El sistema Ter-Llobregat passa de 90 a 116 hm3 a l'espera d'una tongada de sis dies amb pluja a les capçaleres

L'embassament de Sau, en una imatge de fa 10 dies
L'embassament de Sau, en una imatge de fa 10 dies | Emili Vilamala
25 d'abril de 2024, 14:35
Actualitzat: 14:35h

Els embassaments catalans fa un mes i mig que guanyen reserves. El sistema Ter-Llobregat, des del 7 de març, ha acumulat uns 26 hm3 d'aigua. Es tracta de quasi el doble que els recursos que aportarà cada any la dessalinitzadora flotant que el Govern preveu instal·lar al port de Barcelona a partir de la tardor. Malgrat que el creixement s'ha aturat -en els dos darrers dies han disminuït molt lleugerament-, s'espera una tongada de sis dies de pluges que pot fer diana a les capçaleres.

Un creixement que s'ha estabilitzat

L'episodi de pluja i neu del 8 i 9 de març va suposar un autèntic punt d'inflexió a la sequera. En aquell moment, els embassaments de les conques internes registraven el seu mínim històric, amb només un 14,34%. Es descomptava quan caldria activar l'escenari d'emergència 2 -que suposa limitar el consum a 180 litres per habitant i dia- i la data de la possible arribada de vaixells amb aigua potable.

Amb poques setmanes, l'escenari va canviar radicalment. Diversos episodis de pluja i el posterior desgel van permetre que les reserves augmentessin de manera sostinguda. Nació va avançar que no caldrien vaixells a l'estiu i, dos dies després, el Govern confirmava que es descartaven noves restriccions.

Aquesta setmana el creixement de les reserves s'ha aturat després d'arribar al 18,2% -en els dos darrers dies ha començat a baixar lleugerament-. En el cas del sistema Ter-Llobregat, que abasteix la regió metropolitana de Barcelona, els embassaments tenen actualment 116,35 hm3.

Evolució del sistema Ter-Llobregat (2020-2024)

Són uns 26 hm3 més que el 7 de març i una quantitat que quasi duplica la producció anual de la dessalinitzadora flotant al port (14 hm3). Precisament, el Govern aposta per aquesta alternativa per "blindar-se" de noves restriccions també a la tardor.

Continua el buidatge de Sau

L'embassament de Sau, com va explicar Nació, s'està buidant per tercera vegada en un any. Després que el pantà osonenc passés de l'1 al 8% amb les pluges i el desgel, l'Agència Catalana de l'Aigua va decidir tornar a reprendre el transvasament d'aigua cap a Susqueda, per tal de concentrar el recurs de qualitat al pantà de la Selva. Tot plegat, ha suposat que torni a situar-se en nivells molt baixos. Aquest dijous, per exemple, ja només està al 3,43% i amb poc més de 5 hm3. Evidentment, Susqueda puja i ha recuperat el llindar del 25%.

Sis dies de pluja a la vista

L'estabilització de les reserves dels embassaments serà transitòria. Catalunya està a les portes d'un episodi de pluges de diversos dies que pot ser relativament abundant, general i especialment important a les capçaleres. Tot plegat, segons explica el Meteocat, és fruit d'una pertorbació que es desplaçarà des de l'Atlàntic cap a la península Ibèrica. A Catalunya, això implicarà un flux humit del sud i l'est, amb precipitació extensa i localment abundant.

En aquest sentit, la majoria dels models pronostiquen per a les capçaleres de les conques internes uns 50 litres al llarg dels propers sis dies i, en alguns casos, fins a 100.

Les precipitacions començaran aquest mateix dijous a la tarda i afectaran amb menor o major grau fins al dimarts, especialment a la meitat nord. De moment, el diumenge, però sobretot dilluns -amb una elevada possibilitat que s'acumulin 20 litres en 24 hores- és quan podrien ser més importants. La cota de neu, en general, se situarà als 1.800 metres, puntualment per sota.