Aquest estiu no hi haurà noves restriccions d'aigua (i, de moment, tampoc menys). Ho ha oficialitzat aquest dijous el Govern, després que les pluges del març han permès guanyar 20 hm3 al sistema Ter-Llobregat. D'aquesta manera, es descarta entrar en emergència 2 per sequera i, en conseqüència, l'arribada de vaixells amb aigua potable abans de la tardor, tal com va avançar Nació.
Millora, però encara en "extrema gravetat"
La pluja acumulada el darrer mes -el març ha estat el més plujós dels dos darrers anys- han permès que el sistema Ter-Llobregat passés d'un mínim històric de 90,7 a 110 hm3. Aquest fet suposa un marge suficient perquè aquest estiu no s'hagin d'incrementar les restriccions.
Descartada l'entrada en emergència 2, els vaixells amb aigua potable no arribaran aquest juny ni la resta de l'estiu, però és una mesura que el Govern mantindrà com una alternativa d'urgència si la situació es tornés a complicar. En aquest sentit, la resta de primavera serà clau per veure si es continua en "extrema gravetat", en paraules de la portaveu Patrícia Plaja, o es consolida el punt d'inflexió que s'ha viscut des del 8 de març.
Evolució dels embassaments del sistema Ter-Llobregat (2020-2024)
A banda de la pluja, des del Govern s'ha destacat tant les obres d'urgències realitzades -com la millora de la potabilitzadora del Llobregat i l'ampliació de l'estació d'aigua regenerada al Prat- com l'efectivitat de les restriccions, que han permès reduir el consum d'aigua més d'un 9%. Això sí, el secretari general d'Acció Climàtica, Josep Vidal, ha admès retards en altres obres com l'actuació per quadriplicar la capacitat de potabilització del Besòs.
No es marcarà un llindar per sortir de l'emergència
Amb els embassaments a l'alça -el sistema Ter-Llobregat ja està al 18%-, fa dies que es parla d'una possible sortida de l'emergència. Josep Vidal, secretari general d'Acció Climàtica, ha confirmat que no es marcarà un llindar concret per decidir-ho, ni tampoc si es passaria directament a l'escenari d'excepcionalitat o bé a la preemergència.
"Quan es pugui sortir de l'emergència, es farà. Però és molt important que una vegada es prengui la decisió, tinguem clar que no hi tornarem en poques setmanes", ha explicat. En aquest sentit, el pla de sequera marca un període de quatre mesos per fer-ho i recomana acostar-se al llindar d'excepcionalitat (145 hm3).