Ja és tendència insultar els científics que parlen de canvi climàtic als mitjans

L'assetjament als investigadors frega el 75% en el cas de la Covid-19

Els científics que parlen sobre canvi climàtic als mitjans, insultats i qüestionats
Els científics que parlen sobre canvi climàtic als mitjans, insultats i qüestionats | envato elements
Redacció
11 de desembre de 2024, 10:05
Actualitzat: 10:17h

Ja és habitual que un científic que parli de canvi climàtic als mitjans sigui insultat. Concretament, el 53% d'aquets professionals han estat qüestionats o assetjats, especialment en xarxes socials com X, segons es desprèn d'una enquesta feta per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), un percentatge que frega el 75% en el cas dels investigadors que informen sobre la Covid-19 als mitjans. Els insults (30%), els comentaris sobre la capacitat professional (29%) o les opinions sobre la integritat professional (18%) són els atacs que més pateix la comunitat científica, segon revela l'estudi. En general, el 51% dels científics enquestats admet haver patit alguna situació d'aquest tipus.

La FECYT ha publicat aquests resultats a l'informe "Experiències del personal investigador en la relació amb els mitjans de comunicació i les xarxes socials". Amb un percentatge del 83% els investigadors tenen una percepció positiva o molt positiva sobre la participació en aquests canals de difusió d'informació, i consideren que el benefici principal que els aporta és fer arribar el missatge de les seves recerques.

Però més de la meitat revelen que han estat atacats a xarxes socials com X -l'escenari més habitual dels atacs amb quasi un 60%- i l'estudi revela que l'assetjament té incidència especial en les dones. Un 59% de les investigadores reporten atacs, davant del 46% dels investigadors.

A més, el 34% de les dones afirma que ha rebut comentaris sobre la capacitat científica, davant del 24% dels homes. Ells reben, en canvi, més comentaris negatius sobre la integritat professional.

L'informe, dut a terme per l'Science Media Centre Espanya (SMC) en col·laboració amb el grup d'investigació Gureiker, de la Universitat del País Basc, examina els hàbits de la comunitat científica a l'hora de l'exposició pública, així com la percepció sobre els beneficis que els reporta i els obstacles als quals s'enfronta. En l'enquesta hi ha participat un total de 237 investigadors.

Arxivat a