La revolta pagesa entra al Parlament

El ple monogràfic impulsat per Junts, que reclamarà una llei per desburocratitzar el sector, abordarà el malestar del sector mentre el Govern, que ja ha acceptat canviar el nom del departament, aprofitarà per reclamar l'aprovació dels pressupostos

Un grup de pagesos davant del Parlament.
Un grup de pagesos davant del Parlament. | Hugo Fernández
05 de març del 2024
Actualitzat a les 14:48h
Equilibris per satisfer els pagesos sense enfadar excessivament als altres sectors. Amb aquest repte entoma el Govern una setmana de debat polític sobre la pagesia, amb motiu del ple monogràfic que se celebrarà al Parlament a proposta de Junts. Comença aquest dimarts a la tarda, i arriba després d'una setmana en què el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, va segellar alguns acords amb el sector que no han agradat a altres actors implicats, com els treballadors de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

El ple arriba dues setmanes després que el Parlament debatés sobre la sequera, en un ple també monogràfic celebrat a instàncies de la CUP i els comuns. En aquesta ocasió és el partit de Laura Borràs i Jordi Turull, molt crític amb la gestió d'ERC en els últims vuit anys al capdavant de la Ccnselleria, qui ha posat la qüestió al centre del debat polític. De moment, entre els juntaires i el Govern han existit múltiples retrets creuats per les responsabilitats compartides a l'hora de fer front als reptes del camp.

Totes dues parts podran debatre més pausadament en seu parlamentària, també amb la resta de partits. La sessió arriba després que dijous els representants de la pagesia arrenquessin alguns compromisos al conseller en una jornada de reunió maratoniana. Un d'ells va ser que quatre representants de les entitats -Unió de Pagesos, Jarc, FCAC i Revolta Pagesa- intervinguin al debat parlamentari. La sessió començarà amb els representants del sector i tot seguit prendrà la paraula Junts.

El partit presentarà una bateria de propostes perquè no es tracti el sector primari "des de la fiscalització", sinó "des de l'acompanyament". Esperen que amb aquest debat, la pagesia torni a tenir "el prestigi que no hauria d'haver perdut mai", segons va assegurar dilluns en roda de premsa el diputat Salvador Vergés. La mesura estrella que defensaran serà una llei de desburocratització per al sector.

Després de la intervenció de Junts, serà el torn del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i de Mascort. En què més van cedir des d'Acció Climàtica en la reunió de dijous? Canviar el nom del Departament d'Acció Climàtica per afegir-hi "Agricultura, Ramaderia i Pesca", reorganitzar l'àrea d'Abastament de l'ACA. Aquesta última qüestió va causar un fort malestar a l'administració hidràulica, que vigilarà amb atenció les paraules dels dirigents de l'executiu en aquest ple.
 

Aprovació dels pressupostos

De fet, dilluns el president de la Generalitat va intentar calmar les aigües i va defensar els treballadors de l'ACA, a qui va descriure com a "professionals d'altíssim nivell". També es va comprometre a no aturar les inversions encara que plogui i es reomplin els embassaments. En les intervencions al ple, tant Aragonès com Mascort aprofitaran per demanar que s'aprovin els pressupostos, perquè incorporen partides que han de servir per millorar la seva situació. Des de Palau asseguren que les intervencions seguiran en la "línia del que ja s'ha dit públicament" en els últims dies.

Concretament, divendres Mascort va comparèixer en comissió parlamentària per desglossar el detall dels pressupostos i va situar la pagesia com un dels eixos troncals del seu departament. A hores d'ara -i a l'espera de possibles modificacions si el Govern tanca un segon acord pressupostari amb els comuns- es contemplen 572 milions per al sector agroalimentari. "Sabem que és un sector que s'ho està passant malament, les transformacions socials i econòmiques actuals ha fet d'aquest sector el protagonista d'unes reivindicacions que compartim i de les quals ens sentim partícips", va apuntar en la seva intervenció. 

Així mateix, va detallar que el pressupost compta amb més de 3 milions d'ajudes per a la prevenció de plagues, per a agricultors i ramaders, o 1,5 milions d'ajudes per a la millora de la salut dels animals. També es preveuen 72 milions per inversions per a la millora i modernització de regadiu o els 7 milions per a les comunitats de regants. Com ja va passar amb el ple de la sequera, l'executiu republicà apressarà perquè els comptes entrin en vigència i poder mobilitzar tots els recursos necessaris per alleugerir la pressió que té el sector.
 

Un 64% de compromisos garantits

De moment, al consell executiu celebrat aquest dimarts al matí, el Govern ha reivindicat que "avança" en els compromisos que va segellar amb el sector des de l'inici de les protestes el mes de febrer. Segons Mascort, s'han executat o garantit un 64% dels acords que depenen directament de la Generalitat. Entre les carpetes pendents hi ha la recuperació de les oficines comarcals del Departament, un pla de xoc per la sequera per les explotacions que no tenen accés a l’aigua o els ajuts per indemnitzar fins al 80% de les pèrdues als productors amb restriccions.