Els 10 consensos del Parlament per fer front a la sequera

Els plantejaments inclouen omplir piscines amb aigua dessalinitzada, fiscalitzar l'aigua dels hotels, ajuts perquè la pagesia avanci en sostenibilitat i flexibilitzar les sancions als ajuntaments

El Parlament vota les propostes de resolució durant el ple monogràfic de la sequera
El Parlament vota les propostes de resolució durant el ple monogràfic de la sequera | Disseny de Núria Garrido
22 de febrer del 2024
Actualitzat el 23 de febrer a les 9:19h
La situació d'emergència per sequera que viu Catalunya no es resoldrà a curt termini si no plou. I si no plou abans de la primavera, s'entrarà en un terreny inhòspit. El Govern no pot fer que la pluja caigui del cel, però sí alleugerir com impacta sobre els sectors productius afectats per les restriccions. És un consens entre els partits polítics que cal dedicar tots els esforços possibles per afeblir el cop. I fer-ho ràpid. Ara bé, també és un fet que hi ha postulats diferents per afrontar-ho.

Alguns partits com Junts i el PSC demanen no fer una guerra entre sectors i aposten per més construcció d'infraestructures. Totes les propostes dels socialistes han estat aprovades, i també totes les de Junts excepte un punt. Altres com les de la CUP i els comuns que demanaven més mà dura cap al turisme i avançar en el decreixement, no han rebut prou adeptes. I enmig de tot plegat, el president Pere Aragonès, va fent equilibris per assolir consensos. De moment, aquest dijous al Parlament, en el marc del ple monogràfic sobre la sequera, s'han aprovat desenes de propostes de resolució dels partits per fer front a la crisi. En destaquem deu.
 

1. Inversions d'emergència per la conca del Besòs

Presentada pel PSC i aprovada per una àmplia majoria de 124 vots. Només la CUP hi ha votat en contra. Demana prioritzar i executar "per via d'emergència" les inversions de la llei 9/2023 de la conca del Besòs. És la que conté els pilars estructurals i les primeres mesures per al Pacte de l'Aigua. Les inversions haurien d'incloure projectes per a l'ús d'aigua regenerada, millores de les plantes potabilitzadores, l'augment de producció d'aigua dessalada o guanyar eficàcia a les infraestructures del reg. 
 

2. Fiscalitzar l'aigua dels hotels

Per la mínima -48 vots a favor, 20 en contra i 64 abstencions-, els comuns han aconseguit aprovar una proposta que demana establir mecanismes per conèixer amb detall el consum exacte d'aigua dels establiments hotelers, i que es publiquin de manera transparent les dades de consum per persona i dia. 
 

3. Mesures extraordinàries com amb la Covid

Actuar amb rapidesa. Junts ha aconseguit tirar endavant una proposta que demana que el Govern actuï amb més diligència en l'execució de la llei 9/2023, de mesures extraordinàries i urgents per afrontar la situació de sequera. És una legislació similar a la que es va habilitar durant la pandèmia per poder actuar amb rapidesa. Ha de permetre construir i ampliar infraestructures hídriques. Junts també ha pogut arrencar el compromís al Govern perquè convoqui una nova cimera de l'aigua.
 

4. Reducció de l'aigua en les instal·lacions esportives

El PSC i Junts, mitjançant una proposta conjunta, han tirat endavant un plantejament perquè les instal·lacions esportives -amb piscina i sense- redueixin el consum total d'aigua en un mínim del 25% durant les tres fases de l'emergència per sequera.
 

5. Omplir piscines amb aigua de mar

També el PSC i Junts han aconseguit tirar endavant -amb l'abstenció d'ERC- que el Govern fomenti l'ús de l'aigua de mar tractada en el sector turístic, en especial per omplir piscines i instal·lacions aquàtiques de lleure. Una acció que s'ha de fer en coordinació amb l'Agència Catalana de l'Aigua. Es demana que l'executiu posi a disposició línies de suport -és a dir, diners- i que col·labori en el tractament de l'ús de l'aigua de mar. 
 

6. Flexibilitzar el règim sancionador als ajuntaments

Presentada pel PSC, demana modificar el règim sancionador establert a l'article 29.bis.2 del text refós de la legislació en matèria d'aigües de Catalunya perquè es deixi de tipificar com a infracció quan els ens municipals estiguin actuant per reparar i resoldre els dèficits estructurals de la xarxa i quan, per raó de la tipologia dels usuaris, requereixi una actuació a curt o llarg termini per la seva identificació i compti amb la corresponent previsió d'actuació. 
 

7. Revisar les restriccions a la pagesia

ERC no ha aconseguit tirar endavant la seva mesura clau en aquest ple, que era que els grups votessin a favor de la necessitat d'aprovar els pressupostos del 2024 per fer front a la sequera. En canvi, els republicans han aconseguit tirar endavant una proposta que insta el Govern a assegurar un "ús racional i eficient" de l'aigua en activitats econòmiques essencials, com la pagesia. Però també revisar les restriccions previstes en les diferents fases per garantir la sostenibilitat de la petita i mitjana pagesia. També la convocatòria d'ajuts especials per millorar l'eficiència dels canals de distribució d'aigua pel regadiu.
 

8. Pla especial d'ajuts a la pagesia

La majoria de les propostes de la CUP, que plantejaven el decreixement i pressió al turisme, han estat rebutjades. Però la formació anticapitalista ha aconseguit tirar endavant una proposta perquè es posin en marxa un pla especial d'ajuts a la pagesia que fa servir reg per inundació o poc eficient. L'objectiu? Afavorir el canvi cap a una agricultura sostenible. També es proposa un servei d'assessorament públic i gratuït per a la pagesia i la ramaderia, perquè es pugui aplicar el reg de manera més més adient i sostenible.
 

9. Petita restricció al sector turístic

El ple ha rebutjat majoritàriament una proposta de la CUP contra el Hard Rock, que només ha rebut el suport dels anticapitalistes i els comuns. En canvi, ha tirat endavant un plantejament dels comuns perquè el Govern aturi qualsevol modificació de planejament urbanístic en el sector turístic que suposi mobilitzar més recursos hídrics per sobre de 100 litres per persona i dia, fins que el consum d'aigua del sector primari i industrial no estigui garantit.
 

10. Calendari d'actuacions per fiscalitzar

Ciutadans també ha aconseguit tirar endavant diverses propostes. Una d'elles, que el Govern elabori i presenti un calendari de totes les actuacions que preveu fer d'acord amb la llei de mesures extraordinàries. L'objectiu és que la resta de grups puguin fer seguiment de l'execució en els pròxims mesos i anys. 

I el transvasament de l'Ebre? Proposta retirada

Una de les propostes que estava previst que s'aprovés era per descartar l'opció del transvasament de l'Ebre, proposada per ERC. La majoria dels grups tenia previst votar-hi a favor, però els republicans l'han acabat retirant perquè, segons el partit, PSC, Junts i Cs no han acceptat una "correcció d'errades" en un punt que podria portar una confusió tècnica. Concretament, la proposta rebutjava cap nova interconnexió de xarxes entre diferents conques hidrogràfiques, i amb especial èmfasi al transvasament de l'Ebre.

Des de l'inici de l'emergència, la conselleria d'Acció Climàtica ja ha descartat en ferm la interconnexió amb el minitransvasament de l'Ebre, com reclamen part dels poders econòmics. El Govern defensa que no és una mesura que serveixi per a aquesta sequera, i aposta per un pla de gestió amb més dessalinització, reutilització i eficiència.

Arxivat a