PSC i Junts pressionen el Govern per omplir les piscines dels hotels

El ple monogràfic sobre la sequera obliga Aragonès a posicionar-se sobre les restriccions en el sector hoteler, un moviment que vigilaran de prop els socialistes en plena negociació pressupostària

Els municipis en emergència no poden reomplir les piscines dels hotels
Els municipis en emergència no poden reomplir les piscines dels hotels | ACN
21 de febrer del 2024
Actualitzat el 22 de febrer a les 14:18h
El ple monogràfic sobre la sequera que se celebra aquesta setmana al Parlament, més enllà de debatre sobre mesures urgents davant la situació d'emergència, ha obert també la discussió sobre el model de país que es vol per Catalunya, amb la mirada posada especialment sobre el turisme. Dijous al vespre es voten les propostes que han presentat tots els grups, i n'hi haurà una de conjunta de PSC i Junts per permetre omplir les piscines dels hotels amb aigua de mar potabilitzada. Des de l'entrada en emergència a començaments de febrer, l'executiu de Pere Aragonès, seguint el que marca el pla de sequera, va restringir l'ompliment de piscines d'hotels, càmpings i parcs aquàtics. 

Concretament, la proposta inicial del PSC demanava autoritzar l'ompliment de piscines en establiments turístics i de lleure on els consums estiguin per sota dels llindars establerts pel pla de sequera o que presentin un pla d'estalvi d'aigua per reduir-los. És a dir, permetre omplir les piscines dels municipis on el consum per habitant i dia no superi els 200 litres, d'acord amb el que marca la normativa en la fase actual d'emergència. Els socialistes també plantejaven que en la resta de casos, és a dir en els municipis on se supera el consum establert, s'autoritzés l'ús d'aigua de mar tractada per tal de poder obrir piscines. En la proposta, defensen que les piscines són "espais clau" perquè els hotels puguin mantenir la seva obertura i competitivitat. 

Junts, per la seva banda, limitava la proposta a fomentar l'ús d'aigua de mar tractada per omplir piscines d'hotels i parcs aquàtics. En aquest sentit, plantejaven un treball entre el Govern, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), l'Agència Catalana de Turisme (ACT) amb el sector turístic i les empreses per a definir les condicions sota les quals es pugui fer servir l'aigua de mar. Finalment, ambdós partits han acordat una sola proposta, que elimina les referències a l'ús d'aigua de xarxa per aquells municipis que no arribessin als 200 litres.

D'acord amb la normativa vigent, el Govern contempla que les piscines amb aigua de mar es puguin omplir totalment o parcialment sempre que s'omplin i buidin sense connexió a les xarxes de proveïment ni sanejament. Ara bé, aquest debat impacta després d'uns dies polèmics per les postures contradictòries de l'administració vers el tractament d'aigua salada. Els hotelers de Lloret van anunciar la compra d'una dessaladora per omplir piscines, una mesura que el pla de sequera no permet. I malgrat això, el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ja ha dit que "farà el possible" per autoritzar-ho.

La votació sobre aquestes dues propostes del PSC i Junts pot comprometre al Govern d'Aragonès en plena negociació pels pressupostos de la Generalitat. El president voldria tirar-los endavant principalment amb el suport del PSC i els comuns, com l'any passat. Ara bé, les visions oposades entre els socialistes i els de Jéssica Albiach en aquesta matèria, com també passa respecte al Hard Rock, compliquen l'entesa. 

Els comuns exigeixen a canvi de l'aprovació que l'executiu no s'hi posi bé amb macroprojectes del sector turístic. De fet, porten entre les seves propostes per al pla monogràfic una petició perquè el Govern defineixi restriccions concretes pel turisme. I establir un certificat d'eficiència hídrica per aquells establiments que prohibeixin omplir banyeres i jacuzzis o que facin el canvi de tovalloles en dies alterns en les estades de més d'una nit. 

També la CUP, que durant el debat sobre sequera de dimarts va fer una crida a "planificar el decreixement", planteja en una proposició establir una moratòria al turisme de masses que limiti les pernoctacions i estableixi unes restriccions clares i una moratòria de noves piscines tant en habitatges particulars com en els usos turístics. 

De moment, però Aragonès ha intentat esquivar les peticions de comuns i la CUP per endurir les restriccions al turisme. El president vol que no es "demonitzi" el sector i no el situarà contra les cordes. Només així el cap de l'executiu podrà tenir al costat al PSC, la peça clau del Govern per a l'aprovació dels pressupostos.
 

Cap proposta sobre les piscines municipals

El ple monogràfic ha coincidit en una setmana on el Departament d'Acció Climàtica ha admès la possibilitat de flexibilitzar el pla de sequera per permetre l'obertura de les piscines municipals. Això sí, el conseller David Mascort ho limita a aquelles que facin la funció de refugis climàtics en barris o pobles que no disposin d'altres equipaments -biblioteques, centres cívics...- que ho puguin fer.

Malgrat que diversos grups parlamentaris, especialment PSC i Junts, han apostat per flexibilitzar elements del pla de sequera, no hi ha cap proposta de resolució per instar al Govern a facilitar l'obertura de les piscines municipals.