Els hotelers de Lloret compren una dessaladora per omplir piscines, però l'ACA no ho permet

El pla de sequera només contempla l'ús d'aigua de mar no potabilitzada, però amb moltes excepcions

La dessalinitzadora mòbil que el Port de la Selva va llogar el 2018
La dessalinitzadora mòbil que el Port de la Selva va llogar el 2018 | Gemma Tubert / ACN
15 de febrer del 2024
Actualitzat el 16 de febrer a les 12:20h
Els hotelers de Lloret de Mar (Selva) han anunciat la compra d'una dessaladora mòbil per omplir piscines i destinar l'excedent a garantir l'aigua de boca en plena temporada turística. Ara bé, aquesta opció no està permesa en el pla desequera, segons ha confirmat l'Agència Catalana de l'Aigua a Nació. Cap mena d'aigua potable pot servir per reomplir piscines.

 

Un model que voldrien replicar arreu de la Costa Brava

El projecte presentat pels hotelers de Lloret costarà 1,5 milions d'euros que assumirà el sector, s'instal·larà en un extrem de la platja i, segons les seves previsions, podria estar en funcionament al maig. Des d'aquest punt, es traslladaria l'aigua amb camions cisterna fins als hotels.

Concretament, tindrà capacitat per tractar fins a 50 metres cúbics d'aigua de mar per hora i, segons subratlla el president del Gremi d'Hostaleria de Lloret, Enric Dotras, la intenció és que aquest model es pugui "replicar a altres punts de la Costa Brava".
 

El pla de sequera no ho permet

Ara bé, el pla de sequera és molt clar sobre el reompliment de piscines, malgrat la pressió dels gremis d'hotelers com el de Barcelona. En emergència està totalment prohibit -excepte en recintes esportius i per a usos terapèutics- i només es recull l'excepció de l'ús d'aigua de mar no potabilitzada.

Aquest fet invalida algunes de les opcions plantejades pels hotelers amb aigua potable: des de comprar camions cisterna a França a instal·lar dessalinitzadores portàtils, com han confirmat fonts de l'ACA a aquest mitjà.

Posteriorment, des de l'administració hidràulica, han matisat que si els hotelers de Lloret els presenten el projecte podrien estudiar la viabilitat de la proposta i com encaixar-lo al pla de sequera, però deixant clar que ara mateix el projecte presentat en queda fora.
 

L'ús d'aigua de mar té moltes excepcions

En les darreres setmanes, diversos càmpings i hotels han explorat la possibilitat d'utilitzar aigua de mar no potabilitzada per a les seves piscines. És una possibilitat que el pla de sequera sí que permet, però amb moltes excepcions.

Concretament, segons aclareix l'ACA, cal que estiguin a primera línia de costa, que tinguin un sistema per desaiguar directament a mar i que, en cap cas, estiguin connectats a la xarxa de clavegueram.

En aquest sentit, adverteixen que les piscines convencionals ni tenen els equips preparats per l'aigua salada i que un possible buidatge podria afectar el sistema de sanejament o, fins i tot, el medi.
 

El Port de la Selva ja va comprar una dessalintizadora portàtil

Lloret de Mar no és el primer municipi de la Costa Brava que es planteja comprar una dessalinitzadora portàtil. L'any passat ho va fer el Port de la Selva -ja n'havia llogat una anteriorment-, però en aquest cas per assegurar el subministrament d'aigua de boca en plena temporada turística. La inversió en aquell cas va ser d'uns 600.000 euros.

De fet, l'empresa valenciana que instal·larà la dessaladora mòbil és la mateixa que al Port de la Selva. En el cas de Lloret de Mar, inicialment la dessaladora es posarà en un extrem de la Platja Gran i captarà l'aigua de mar directament d'un pou natural que hi ha a la sorra (amb la qual cosa, segons ha explicat el president del gremi, es garanteix que ja hi ha un cert filtratge de les partícules).

Arxivat a