Aragonès reclama als comuns aparcar les diferències pel Hard Rock i aprovar ja els pressupostos

El president assenyala que el projecte compta amb majoria parlamentària i demana al grup de Jéssica Albiach que actuïa amb "responsabilitat"

Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament.
Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament. | ACN
Carme Rocamora / Oriol March
21 de febrer del 2024
Actualitzat a les 14:08h
El Hard Rock és un projecte que no gaudeix de l'entusiasme del Govern. Ho ha admès aquest dimecres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la sessió de control celebrada al Parlament. L'avís dels comuns -representats avui per David Cid, que ha entonat un "així no, president", a l'hora d'expressar el rebuig al projecte recreatiu i turístic al Camp de Tarragona- ha estat l'argument utilitzat per Aragonès a l'hora de defensar dues coses: que els pressupostos són necessaris de manera immediata, i que el Hard Rock, tot i no ser el seu preferit, compta amb majories al Parlament que no variaran passi el que passi amb els nous comptes.

"Hem de sacrificar el pressupost més alt de la història per al Departament d'Educació per les diferències legítimes que puguin tenir sobre un projecte molt concret que no és immediat però que té majories al Parlament? Sacrificarem tot això per un projecte que no es pot canviar? És el moment de la responsabilitat", ha assenyalat el president de la Generalitat, que també ha escoltat com la CUP l'ha instat a dir si aposta pel seu suport -o no- als comptes. "Per què no parlem de la situació límit de la salut? El país necessita valentia política, polítiques d'esquerres i independentistes. Esperem un canvi", ha determinat el diputat Xavier Pellicer.

Albert Batet, cap de files de Junts, ha optat per la ironia: "Necessiten un acord de claredat per saber què faran amb el Hard Rock". Batet s'ha preguntat si mana ERC o mana el Govern -una dicotomia que el partit de Carles Puigdemont explotarà en el tram final de la legislatura-, i ha instat Aragonès a ser clar sobre el projecte. "Farem el que han estat fent els governs anteriors. Tramitarem d'acord amb la normativa urbanística. Com no pot ser d'una altra manera. Seguir la normativa i continuar la tramitació", ha apuntat el president en la rèplica.

Batet, també en clau pressupostària, ha preguntat a Aragonès si era partidari de la proposta de Junts d'eliminar l'impost de successions. Segons el president, es perdrien 1.200 milions d'euros de recaptació. "D'on els hem de restar?", ha preguntat el dirigent d'ERC a Batet, a qui també ha retret que el 2020 votés a favor -com a diputat de Junts- de la modificació de l'impost per apujar-ne la recaptació. "Potser han de fer un acord de claredat amb vostès mateixos", ha ressaltat Aragonès. La proposta de bonificar al 99% de successions és un dels plantejaments que el partit de Puigdemont està fent per marcar perímetre ideològic camí de les catalanes.
 

Defensa del traspàs de Rodalies

Enmig de les crítiques i els retrets creuats, Aragonès ha volgut fer bandera de la gestió en una de les carpetes clau de la negociació entre el Govern i Madrid: el traspàs de Rodalies. Ha recordat que ha estat un compromís que ERC l'ha batallat en solitari, i ha situat el traspàs com "el més important" en 25 anys. "Som més de resultats que no de discursos", ha afegit el president, que ha assegurat que els avenços van en la bona direcció després de la reunió entre la consellera Ester Capella i el ministre Óscar Puente aquest dilluns. "Som els que fem que les coses passin", ha insistit. El president ha fet aquesta intervenció en resposta a una pregunta del president parlamentari d’ERC, Josep Maria Jové, que ha demanat a tots els partits que facin costat a l'executiu en aquesta demanda perquè el servei actual és una "vergonya".

 

El PP, de nou amb l'ocupació

Catalunya és un "paradís" per als ocupes. Aquest és el lema que ha fet servir el líder del PP, Alejandro Fernández, per atacar el Govern al principi de la sessió de control. El dirigent conservador ha instat el president a fer costat a la llei que plantegen els populars per "expulsar els ocupes en un màxim de 24 hores", i li ha demanat que no confronti el dret a la propietat amb el dret a l'habitatge. Aragonès ha contestat fent referència a l'article 47 de la Constitució, que recull el dret a l'habitatge digne i la responsabilitat dels poders públics per promoure-ho. "Això és el que fem des d'aquest Govern", ha reivindicat. Ha mencionat com a polítiques que ha posat en marxa l'impuls de l'habitatge públic perquè deixi de ser un bé exclusivament de mercat o les ajudes al lloguer, que en el marc dels nous pressupostos s'haurien d'apujar.

Carlos Carrizosa, de Ciutadans, ha furgat en la carpeta de la inseguretat assenyalant especialment el robatori de cable que s'ha produït en els últims dies a trens de Renfe, i ha demanat un reforç d'agents de Mossos d'Esquadra. De fet, ha carregat contra el Govern per l'oferiment d'Interior a França d’agents catalans per reforçar el dispositiu dels Jocs Olímpics. "Posi els mossos que li sobren per França a patrullar perquè no robin coure", ha etzibat el líder de Ciutadans, que també ha instat el Govern a no fer "el ridícul a Europa, perquè "per això ja hi és Carles Puigdemont". Aragonès ha demanat no tractar la seguretat amb "frivolitat", ha titllat de "lamentable" el discurs de Carrizosa i ha recordat algunes dades, com les de la junta local de seguretat de Barcelona d’aquesta setmana, que indiquen que els furts i els robatoris han baixat.