El Govern només permetrà omplir les piscines municipals catalogades com a refugi climàtic

El conseller Mascort, que planteja una via per flexibilitzar el pla de sequera i permetre l'obertura d'equipaments a l'estiu, recalca que el Departament d'Acció Climàtica treballa en un cens per determinar quins barris o municipis s'hi podrien acollir

La piscina de Sant Oleguer de Sabadell
La piscina de Sant Oleguer de Sabadell | Juanma Peláez
19 de febrer del 2024
Actualitzat el 20 de febrer a les 9:25h
L'episodi sever de sequera que viu Catalunya obliga a pensar, en ple febrer, com es podrà actuar a l'estiu, que es preveu molt càlid. Una de les restriccions de la situació d'emergència és la prohibició de reomplir piscines, mesura inclosa en el protocol desplegat pel Govern, que afecta de ple els equipaments municipals. Diversos ajuntaments, especialment de ciutats de la segona corona metropolitana, pressionen l'executiu per flexibilitzar la prohibició. I el Departament d'Acció Climàtica, que fins aquest dilluns havia evitat pronunciar-se sobre si buscarà una escletxa normativa, ha apuntat una solució: la possibilitat que es puguin omplir i utilitzar les piscines municipals que facin una funció derefugi climàtic, més enllà de l'ús recreatiu.  

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha afirmat que, si es manté la situació d'emergència, només es podran omplir les piscines municipals que es considerin "refugi climàtic". Nació ja va detallar aquest diumenge que obrir equipaments públics aquest estiu obligaria a flexibilitzar el pla de sequera i la reflexió de Mascort -en una entrevista a Els Matins TV3- apunta en aquesta direcció. La conselleria treballa en l'elaboració d'un cens que permeti determinar quins barris o municipis podrien acollir-se a aquesta possibilitat, pel fet de no disposar de biblioteques o sales de lectura que facin de paraigua climàtic a l'estiu. "Per a una situació normal, no", ha reblat el conseller per concretar que les excepcions aplicades a les piscines municipals no seran generalitzades. 

Aquesta és una qüestió delicada perquè, en molts municipis, la piscina municipal conviu amb instal·lacions de clubs esportius. I el Govern ha de conciliar els interessos d'entitats privades mentre es regula el consum d'aigua que també es fa en recintes públics, en un context de restriccions per la sequera. "Ens hem de posar al cap que no hi ha aigua. I hem d'estalviar tota l'aigua que es pugui", ha recalcat Mascort per justificar l'aplicació del pla de sequera. 

L'actual protocol, que guia les accions en fase d'emergència, prohibeix el reompliment de piscines als més de 200 municipis que estan en emergència. Aquest fet té un impacte més limitat en les instal·lacions particulars -es pot mantenir la piscina plena d'estiu a estiu sense problemes-, però molt major en el cas de les col·lectives. De fet, el decret 95/2000 de piscines d'ús públic, en l'article 22, obliga a una "renovació contínua durant el període d'ús públic". Aquesta circulació, segons la normativa, ha de "permetre una renovació total" i assegurar el compliment dels paràmetres de qualitat establerts en altres articles del decret.

I com es pot fer aquesta renovació? Pot ser per recirculació, prèvia depuració, o directament per entrada d'aigua nova. Malgrat que moltes de les instal·lacions disposen d'aquests sistemes de reutilització, això no vol dir que no es perdi aigua tant per desbordament com especialment per evaporació, en instal·lacions a l'aire lliure en època de calor.

La campanya d'estiu també ha generat moviments del sector turístic, com el que van protagonitzar la setmana passada els hotelers de Lloret de Mar: van anunciar la compra d'una dessaladora per poder omplir piscines, amb la intenció de no comprometre la temporada turística. "El pla especial de sequera no ho contempla, hem de veure el projecte", ha exposat Mascort. "Les condicions tècniques del projecte marcaran si es pot fer o no. En la mesura del possible, intentarem que sigui possible", ha reblat el conseller.

La contractació d'una dessaladora mòbil per omplir piscines i destinar l'excedent a garantir l'aigua de boca en plena temporada turística -com volen els hotelers de Lloret- no està permès en el pla de sequera. De fet, el protocol només preveu l'ús d'aigua de mar no potabilitzada, però amb moltes excepcions.