Més de 1.700 anys de vida: així és l'arbre més antic de Catalunya

Una olivera d'Ulldecona també és la més vella de l'Estat, té una alçada de 6,5 metres d'alçada i un troc que mesura 18 metres de base perimetral

L'olivera més antiga de l'Estat està ubicada a Ulldecona i es calcula que podria tenir més de 1.700 anys d'antiguitat
L'olivera més antiga de l'Estat està ubicada a Ulldecona i es calcula que podria tenir més de 1.700 anys d'antiguitat | Árbol y bosque del año
Redacció
25 de setembre de 2024, 14:29
Actualitzat: 18:46h

Les oliveres són un arbre típicament mediterrani que està vinculat amb la gastronomia del nostre país i també amb la cultura catalana. Poden tenir una vida molt llarga i poden arribar a superar els dos mil anys. No és d'estranyar, doncs, que l'ésser viu més antic de l'Estat sigui un exemplar d'aquesta espècie de secà i que es trobi en territori català.

Es tracta d'una olivera situada a Ulldecona, a la comarca del Montsià. Aquest és un poble que es dedica a la producció d'oli i que té un gran patrimoni històric medieval. En aquest municipi s'hi troba un conjunt d'oliveres ancestrals anomenat la Farga de l'Arion, situat en un entorn natural privilegiat.

L'olivera més antiga de l'Estat està ubicada en aquest recinte i es calcula que podria tenir més de 1.700 anys. L'arbre té 6,5 metres d'alçada i un troc que mesura 18 metres de base perimetral, unes dimensions impressionants que el converteixen en l'olivera més gran de Catalunya. Tot i l'edat tan remarcable d'aquest arbre, l'olivera continua produint olives de gran qualitat. A partir d'aquests fruits, juntament amb el de 150 oliveres mil·lenàries més, s'elabora un oli exquisit que comercialitza i envasa la família propietària de la finca.

L'oli que prové d'aquest recinte ha estat, a més, el primer de l'Estat en ser elaborat exclusivament per olives d'arbres mil·lenaris, una característica que li confereix un valor afegit. Aquesta concentració d'oliveres mil·lenàries és la més nombrosa de la comarca del Montsià. Hi ha al voltant de 200 oliveres de la varietat farga, 60 de les quals de grans dimensions.

Les oliveres de l'Arion van rebre el reconeixement d'arbres monumentals l'any 1997 i estan integrades a l'Itinerari de les Oliveres Mil·lenàries, que proposa un recorregut pels arbres ancestrals del territori de la Sénia, format per 27 municipis que comparteixen un vincle amb el riu Sénia.

L'any 2007, la Farga va rebre el premi a la millor olivera monumental de l'estat espanyol. Un premi que atorga l'Associació Espanyola de Municipis de l'Olivera, una entitat que aplega els pobles productors d'oli d'oliva i promou el cultiu de l'olivera i la tradició artesanal d'aquest producte mediterrani. L'arbre més antic de Catalunya també va ser candidat als premis de "Árbol y bosque del año", un guardó que es dona a arbres que són representatius per a la comunitat a nivell local, regional o comarcal.

Arxivat a