En els darrers dies han proliferat titulars alarmistes sobre l'impacte de l'insecte “Grinch”: un escarabat que amenaça de “devorar el Nadal”. Res més lluny de la realitat. És cert que l'escarabat Ips typographus, també conegut com de l'escorça dels avets, està suposant un problema per als arbres nadalencs en algunes regions d'Anglaterra. Malgrat que el sector forestal català es manté en alerta, no hi ha constància que hagi saltat al continent i s'intenta donar un missatge de tranquil·litat: “En moltes ocasions quan acaba arribant, ja s'ha pogut desenvolupar el remei”.
Un sistema d'alerta primerenca
L'escarabat de l'escorça dels avets està afectant bàsicament el sud-est d'Anglaterra, on es va identificar per primera vegada el 2018. En general, afecta els arbres estressants o moribunds, però també ho ha començat a fer amb individus sans, fet que ha disparat la preocupació.
Per aturar l'expansió de l'Ips typographus, la Comissió Forestal del Regne Unit va prohibir a finals d'octubre plantar nous avets en les zones més afectades i, posteriorment, també va restringir la tala d'arbres de més de tres metres.
“El tema de les plagues ens preocupa molt, en aquest i altres casos. Sortosament, tenim un sistema internacional d'alerta primerenca que funciona”, explica Mario Beltrán, expert del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC). “Arreu d'Europa estem alertats dels símptomes i seria fàcil identificar”, afegeix l'investigador del grup de Gestió Forestal Sostenible.
De moment, no hi ha constància que hagi saltat el canal de la Mànega i que s'hagi identificat a França, però considera que és bastant probable que acabi passant. “No és d'estranyar que s'expandeixi, ja que és molt difícil evitar-ho”, assenyala Beltrán.
Poca preocupació entre els productors
Malgrat els titulars alarmistes, els productors catalans d'avets consultats per aquest mitjà no mostren una preocupació específica per aquest insecte. “Qualsevol amenaça és greu i estem molt atents a les plagues, però no tenia constància d'aquest escarabat”, admet Josep Jo i Munné, que en conrea al Maresme. “Tenim problemes amb l'aranya roja o el pugó, no coneixia aquest insecte”, afegeix Lluís Mas Pla, productor de Sant Hilari Sacalm.
Des del CTFC s'intenta enviar un missatge de tranquil·litat, malgrat que consideren probable que l'Ips typographus acabi arribant a Catalunya. “En moltes ocasions quan s'expandeix, ja s'ha pogut desenvolupar el remei per fer-hi front”, conclou Mario Beltrán.