Novè mes consecutiu amb rècord global de temperatura

El febrer va ser 1,77 ºC més càlid que el període preindustrial i va encadenar, per primera vegada, quatre dies amb un escalfament superior als 2 graus

Unes dones prenent el sol en una platja de València en ple hivern
Unes dones prenent el sol en una platja de València en ple hivern | Europa Press
07 de març del 2024
L'escalfament global continua imparable. El febrer va ser el novè mes consecutiu amb un rècord global de temperatura. No només va ser 1,77 ºC més càlid que el període preindustrial sinó que, per primera vegada, va encadenar quatre dies amb una temperatura superior al llindar dels 2 graus.
 

Vivint per sobre de la barrera de l'1,5 ºC

El servei de canvi climàtic del projecte europeu Copernicus ha confirmat que el mes passat es va tancar amb una temperatura mitjana de 13,54 ºC. No només és el febrer més càlid de la història, sinó que ja s'encadenen nou mesos amb rècords mensuals.

En aquesta ocasió, la temperatura global s'ha situat 0,81 ºC per sobre de la mitjana 1991-2020 (superant clarament el valor del 2016), si no fins a 1,77 ºC per sobre de l'era preindustrial. De fet, per una sola centèsima de grau no s'ha assolit el rècord d'escalfament relatiu registrat el desembre passat (1,78 ºC).
 

Escalfament mensual respecte a l'era preindustrial (1940-2024)


Tot plegat ha fet que es confirmi el que ja va començar a passar el gener passat. El darrer any natural el planeta s'ha instal·lat per sobre de la barrera dels 1,5 ºC, que marca l'Acord de París, concretament amb un escalfament d'1,56 ºC respecte al període preindustrial.

 

Quatre dies seguits per sobre dels 2 ºC

El mes va tenir dues parts. La primera meitat excepcionalment càlida i la segona més "normal". De fet, entre el 8 i l'11 de febrer, per primera vegada es van encadenar quatre dies per sobre de la barrera dels 2,0 ºC, un altre dels límits de la ciència climàtica. Fins ara, només havia passat en dos dies seguits el passat novembre.
 

Temperatura diària global de l'atmosfera (1940-2024)


On les temperatures van superar qualsevol predicció lògica van ser a Europa. Concretament, es van situar 3,30 ºC més altes que la mitjana del febrer 1991-2020, que ja són valors impactats pel canvi climàtic. Fora del Vell Continent, segons Copernicus, les temperatures van ser superiors a la mitjana al nord de Sibèria, al centre i nord-oest d'Amèrica del Nord, a la majoria d'Amèrica del Sud, a l'Àfrica i a l'oest d'Austràlia.
 

Temperatura diària global dels oceans (1979-2024)



Tot plegat, en un context en què el Niño es va continuar debilitant al Pacífic equatorial, però les temperatures oceàniques es van mantenir disparades. De fet, es va registrar el rècord històric mensual (21,06 ºC), fins i tot per sobre del passat agost (20,98 °C).