«Observadors del mar»: amants del busseig documenten el canvi climàtic al fons marí

El projecte de ciència ciutadana, ideat a Catalunya el 2012, s'estén arreu de l'Estat

Publicat el 09 de novembre de 2023 a les 10:42
Actualitzat el 10 de novembre de 2023 a les 10:33
Els projectes de ciència ciutadana tenen cada vegada més importància. Permeten aportar una gran quantitat d'observacions als investigadors que, d'altra manera, serien impossibles d'aconseguir. N'hi ha de biodiversitat, sequera, espècies invasores... i també del fons marí. "Observadors del mar" involucra els amants del busseig per documentar l'impacte del canvi climàtic en aquests ecosistemes.
 

Documentar els impactes al fons marí

El projecte "Observadors del mar" va sorgir a Catalunya el 2012 i ara s'estén arreu del litoral de l'Estat, sota el paraigua de la Fundació Intemares del Ministeri per la Transició Ecològica. L'objectiu és que els amants del busseig i del mar en general documentin aquells canvis que es produeixin a la flora i fauna, com la proliferació d'algues invasores, la reproducció prematura d'algunes espècies o l'emigració de peixos a altres latituds.

Tot plegat per esbrinar els efectes del canvi climàtic al fons del mar i conscienciar la ciutadania. L'investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Joaquim Gorrebou, explica que el que es vol és "multiplicar els ulls" dels experts gràcies a les imatges dels ciutadans.
 

El projecte «Observadors del mar» analitza els impactes del canvi climàtic al fons marí. Foto: Cedida pel CSIC


Del Principat va saltar a la resta dels Països Catalans i ara ho fa al conjunt de l'Estat. El projecte, per exemple, ha permès comprovar que les gorgònies de les illes Medes s'han començat a reproduir un mes abans del que estava previst.

Una de les zones que més interessa documentar és la proliferació dels deserts marins, conseqüència del canvi climàtic, però també de la sobrepesca que es produeix en algunes zones. Això ha fet desaparèixer la flora d'aquests espais que ara només estan compostos per roques.
 

Observacions verificades per un científic

Quan un ciutadà penja una fotografia a la plataforma habilitada, la posa a disposició d'un científic que la verifica i li dona validesa o no. Si es tracta d'una situació excepcional, com l'aparició d'una espècie invasora que no s'havia documentat mai abans, es fa primer un contacte amb la persona que ha fet la fotografia per estar segur que la informació és correcte.
 

Els científics del CSIC de Blanes verifiquen les observacions ciutadanes. Foto: Cedides a l'ACN


En aquest sentit, la científica Maria Garcia assenyala que si es troben amb un cas de "primera cita" agafen l'equip i ho comproven. Aquesta situació es va donar a la Costa Brava amb un tipus d'algues que fins ara no s'havien documentat perquè eren més habituals de zones més càlides i que ja han detectat al litoral gironí.

[impacte]
[youtubedestacat]https://www.youtube.com/watch?v=gOLPRAa4jGA[/youtubedestacat]