Hi haurà temps per analitzar la gestió de l'emergència, l'impacte de les retallades en el serveis públics i la influència del canvi climàtic. Ara bé, ja es pot començar a avaluar la magnitud del temporal que aquest dimarts va afectar de ple el País Valencià. Amb precipitacions de fins a 500 litres per metre quadrat en poques hores, ja es considera el pitjor episodi del segle i al mateix nivell que la famosa pantanada de 1982, quan es va trencar la presa de Tous i va provocar una trentena de morts.
El pitjor episodi del segle XXI
Encara és difícil tenir dades de la pluja d'aquest dimarts. Alguns observatoris van deixar d'emetre dades per talls d'electricitat, mentre que caldrà certificar alguns valors recollits en pluviòmetres no oficials. Fins ara, el valor més elevat és el de l'estació automàtica de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer a Xiva que va registrar 491,2 litres.
Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) es tracta del valor més elevat en 24 hores al País Valencià des de la gota freda de l'11 de setembre de 1996, quan es van superar els 520 litres a Tavernes de la Valldigna. Això sí, ahir a Xiva (la Foia de Bunyol), pràcticament tota la precipitació es va produir en vuit hores i 160 van ser només en 60 minuts.
També van superar els 400 litres localitats com Xest, Bunyol o Torís o fan fregar els 300 a Requena i Utiel. Les comarques més afectades van ser la Plana d'Utiel, la Foia de Bunyol i la Ribera Alta, però després els efectes es van reproduir i multiplicar a zones costaneres, on malgrat haver plogut més van sumar les avingudes de rius i rieres a l'entrada d'aigua provinent del mar.
Per l'AEMET, no hi ha cap dubte que és el pitjor temporal del segle XXI al País Valencià, amb uns impactes i uns registres superiors a la DANA del setembre de 2019. A manca d'anàlisis més profundes, considera que se situa al mateix nivell dels episodis extrems del 1982 i 1987.
Pluges de fins a 800 litres
Els registres d'aquest dimarts així com el desastrós balanç en pèrdues humanes -ja se superen els 70 morts- ens recorden la pantanada de 1982. Aleshores, les precipitacions encara van ser superiors, especialment a la Safor -817 a Oliva i més de 700 a Gandia-. Les pluges van impactar una mica més el sud, afectant el marge dret del Xúquer. Problemes en la construcció i la impossibilitat d'obrir les comportes, van provocar inicialment que el pantà sobreeixís fins que es va acabar trencant. Les inundacions van ser gravíssimes i el balanç d'aquell episodi una trentena de morts -vuit dels quals directament pel trencament de la presa- i més de 30.000 damnificats.