La processionària és un insecte que provoca una defoliació molt important a les pinedes de Catalunya. En els darrers anys, la seva afectació s'ha mogut entre un 13 i un 22% d'aquests boscos, en funció de l'evolució de la temperatura així com de les campanyes de fumigació. Malgrat que es pot trobar des de zones costaneres fins a la cota 2.000 del Pirineu, el focus de la seva acció se centra al Prepirineu en comarques com el Solsonès, el Berguedà i l'Alt Urgell.
Tractaments en 48 municipi
El Departament d'Agricultura realitza fumigacions aèries en aquelles zones on l'impacte de la processionària és més intens -determinen fins a cinc nivells- o extens. També en aquelles zones on l'ecosistema no és capaç d'autoregular-se, és a dir, que depredadors o parasitoides no aconsegueixen rebaixar-ne la població.
De fet, la prohibició d'aquest tipus de tractaments en el període 2013-2014 per part de la Unió Europa explica que aquesta plaga -malgrat que hi ha certa discussió si ho és o no- arribés a triplicar la superfície fins a les 150.000 hectàrees.
En els darrers anys, s'han tractat unes 20.000 hectàrees, fet que ha permès reduir l'impacte al conjunt del país. El 2024 es van aplicar els tractaments en 48 municipis de 12 comarques amb una eficàcia, segons el Departament d'Agricultura, del 80%. Lladurs, Navès i Castellar de la Ribera (Solsonès), Coll de Nargó i Montferrer i Castellbó (Alt Urgell), Bagà, Guardiola i Castell de l'Areny (Berguedà), Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), les Llosses (Ripollès) i Conesa (Conca de Barberà), són les poblacions on ha calgut actuar amb una extensió major.
El Departament d'Agricultura va actuar el 2024 en 48 municipis de 12 comarques.
Alt Camp
- Querol: 332 ha
Alt Penedès
- Avinyonet del Penedès: 28 ha
- Castellví de la Marca: 150 ha
- Olèrdola: 160 ha
- Olesa de Bonesvalls: 15 ha
- Sant Cugat Sesgarrigues: 22 ha
- Subirats: 35 ha
Alt Urgell
- Alàs i Cerc: 256 ha
- Coll de Nargó: 1.760 ha
- Fígols i Alinyà: 200 ha
- Josa i Tuixén: 105 ha
- La Vansa i Fòrnols: 839 ha
- Montferrer i Castellbó: 1.250 ha
- Organyà: 33 ha
- Ribera d'Urgellet: 751 ha
Baix Penedès
- El Montmell: 95 ha
- Sant Jaume dels Domenys: 192 ha
Berguedà
- Bagà: 615 ha
- Castell de l'Areny: 415 ha
- Castellar de n'Hug: 90 ha
- Guardiola de Berguedà: 900 ha
- La Pobla de Lillet: 30 ha
- Sant Jaume de Frontanyà: 300 ha
Cerdanya
- Bellver de Cerdanya: 351 ha
- Bolvir: 32 ha
- Das: 100 ha
- Ger: 338 ha
- Guils de Cerdanya: 200 ha
- Llívia: 200 ha
Conca de Barberà
- Conesa: 464 ha
- Llorac: 60 ha
- Passanant i Belltall: 20 ha
- Savallà del Comtat: 330 ha
Garraf
- Olivella: 160 ha
La Noguera
- Àger: 500 ha
- Camarasa: 20 ha
- Castelló de Farfanya: 163 ha
- Òs de Balaguer: 240 ha
Pallars Jussà
- Sant Esteve de la Sarga: 650 ha
Ripollès
- Les Llosses: 450 ha
Solsonès
- Castellar de la Ribera: 480 ha
- Clariana de Cardener: 166 ha
- Lladurs: 3.250 ha
- Navès: 410 ha
- Odèn: 115 ha
- Olius: 102 ha
- Guixers: 66 ha
- Pinell del Solsonès: 60 ha
L'impacte a les zones més urbanes
Més enllà de l'afectació en centenars d'hectàrees pròpia de boscos de la Catalunya Central i el Prepirineu, la processionària també és present en boscos a tocar de grans ciutats, parcs o jardins particulars. Aquests dies, de fet, ajuntaments d'arreu de la regió metropolitana fan una crida a la ciutadania a extremar la preocupació en casos com Terrassa o Sabadell , Vilafranca, Mataró o la mateixa Barcelona, especialment en entorns escolars o àrees freqüentades per mainada o gossos.
Una de les mesures és la instal·lació de collarins als troncs -tant de pins com de cedres- per evitar que les erugues arribin a terra. També s'instal·len caixes niu per afavorir fauna auxiliar com mallerengues, puputs, ratpenats i també insectes depredadors i parasitoides. A Barcelona, es fa un tractament amb endoteràpia als pins situats a zones sensibles que permet incorporar el producte insecticida directament a la saba de l’arbre gràcies a una injecció, sense que el producte entri en contacte amb l’exterior. A més, fins al desembre tots els pins es tracten amb canons atomitzadors, amb fitosanitari autoritzat convencional i de baixa toxicitat.
![Les trampes de processionària pretenen evitar que les erugues arribin a terra Les trampes de processionària pretenen evitar que les erugues arribin a terra](/uploads/s1/21/11/32/36/trampes-processionaria-troncs.jpeg)
Quan els tractaments no funcionen, es col·loquen cartells per advertir la població i s'intenta despenjar les bosses amb plataformes elevadores així com eliminar les erugues que hagin arribat al terra per part de personal especialitzat. Per facilitar totes aquestes actuacions, el consistori de la capital catalana demana a la ciutadania que avisi si en localitza.