El tritó verd es recupera al parc natural del Cap de Creus

La restauració d'una zona humida, fruit d'una iniciativa entre uns propietaris i els gestors de l'espai natural protegit, permet que aquesta espècie d'amfibi torni a la vall del Montjoi

Un exemplar de tritó verd al parc natural del Cap de Creus
Un exemplar de tritó verd al parc natural del Cap de Creus | Gemma Tubert / ACN
Redacció
14 de març de 2025, 10:00
Actualitzat: 13:29h

El tritó verd s'està recuperant al parc natural del Cap de Creus. Ara, la restauració d'una zona humida ha permès que hagi tornat a la vall de Montjoi, al terme municipal de Roses (Alt Empordà). El projecte és fruit d'una iniciativa entre uns propietaris privats i els gestors d'aquest espai natural protegit. Ha consistit en la rehabilitació d'una antiga font i d'un safareig a l'entorn del mas Montjoi de Baix, que amb els anys s'havia anat perdent però que, en moments de sequera, és un dels únics punts del cap de Creus on l'aigua resistia. A través d'una línia d'ajuts del parc, s'ha netejat i recuperat l'espai com un hàbitat idoni per a la reproducció d'amfibis. De moment, s'hi ha localitzat diversos exemplars de tritó i també algunes granotes.

El projecte que ha fet possible la recuperació d'aquest hàbitat natural va néixer de la mà de la família Pi-Sunyer de Roses. Larry Williams Pi-Sunyer, el cosí de Joana Burgués Pi-Sunyer, que resideix als Estats Units, va decidir comprar l'antic mas Montjoi i també els terrenys de la vall, que inclouen unes 95 hectàrees. A banda de reconstruir l'edificació, preveuen fer vi, plantar oliveres per fer-ne oli i la pastura de vaques, que ja hi arriben des dels Pirineus.

Al voltant d'aquest espai, se sabia que hi havia una antiga font i en els treballs de restauració també hi van descobrir un antic safareig i una canal que abastia d'aigua el mas. Amb l'ajut d'una subvenció de 35.000 euros del parc per a la recuperació de la biodiversitat, van rehabilitar aquestes infraestructures i això, al seu torn, va permetre que el tritó verd i alguns exemplars de tritó palmat tornéssin a la zona. "Primer en van veure un, després dos, ara tenim localitzat quatre tritons verds i un de marró. Estem molt contents", assegura Burgués. "Quan nosaltres hi vam arribar estava tot en ruïnes, ple d'herbes.... De fet, semblava una selva", explica. La primera part de l'actuació la van dur a terme l'any 2022. Des d'aleshores han anat recuperant de mica en mica l'espai i ara ja s'ha confirmat com un punt estable d'hàbitat d'aquestes espècies.

Pel director del parc natural del Cap de Creus, Ponç Feliu, aquest és un molt bon exemple de col·laboració publicoprivada. "Perquè a més de recuperar un espai i uns valors, que a més són patrimoni històric, ha permès el retorn d'una espècie força singular, amenaçada, escassa i cada cop més difícil de trobar al cap de Creus", remarca Feliu. Una situació agreujada per la baixa pluviometria dels últims anys.

La recuperació d'una bassa a Mas Ventós

No és la primera vegada que s'impulsa una iniciativa per restaurar un hàbitat per a la reproducció d'amfibis. El novembre del 2023 efectius del Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF) van abocar uns 3.000 litres d'aigua regenerada procedent de la depuradora del Port de la Selva (Alt Empordà) en una bassa del cap de Creus per afavorir la reproducció de diverses espècies d'amfibis.

Es tracta d'una bassa històrica de Mas Ventós, on els experts havien comptabilitzat fins a set espècies d'amfibis com el tritó verd, la salamandra o el gripau, però que la sequera acumulada ha deixat completament seca. Un any després, els experts van constatar que l'aportació d'aigua va permetre recuperar aquest espai amb la presència d'espècies com el mateix tritó verd i la granota pintada.