
"Alex Salmond i el govern escocès no us poden donar suport públic per no enemistar-se amb Espanya, però és evident que estem amb vosaltres, catalans. Sou els següents!" Així de nítids s'expressaven aquest dimarts al matí una desena de 'yessers' que havien muntat una paradeta informativa a la sortida del metro de Glasgow Oest. "Evidentment que teniu dret a votar!", deien, en un missatge totalment oposat a l'oficial. "Formalment no poden entrar en temes interns de l'Estat espanyol, però tota la campanya del 'Sí' estem amb vosaltres", explicava a Nació Digital Christina Gallagher, a mode de portaveu de tot el grup.
I divendres, després d'una hipotètica victòria del 'Sí', Salmond o l'SNP es pronunciaran sobre Catalunya? "No, perquè després tenim un any i mig de negociacions amb el govern britànic per acordar els termes de la independència", diu un altre dels allí presents. Ara que semblava que la puta i la Ramoneta havien deixat per sempre més la política catalana, resulta que no. Que no s'havien mort, que estan "fent whiskys" a Escòcia. Vestides amb kilt, potser.
Sigui com sigui, els 'yessers' es mostren totalment convençuts de la victòria al referèndum de dijous. I l'oferta de tercera via formulada per David Cameron, els liberal-demòcrates i els laboristes? "Però si això ja és el que reclamava Salmond des d'un primer moment! I ens van dir que no! És una mentida més, de les tantes que surten de Westminster! I la gent se n'ha adonat", encara hi afegeix un tercer, àvids tots de parlar amb els "amics" catalans.
Christina Gallagher està entusiasmada. Parla i parla sense parar. Parla amb il·lusió. Parla "d'empoderament". Parla de polítiques socials, de "l'esquerra de debò". Retirada, ben pentinada i ben maquillada, com si hagués d'anar a missa d'aquí deu minuts, assegura que s'estarà fins l'últim minut a la paradeta inentant convèncer als indecisos. I, fins i tot, intentant convèncer als partidaris del 'No': "Votaran en contra de la independència però sense saber per què. No volen escoltar els arguments que hi ha sobre la taula, simplement diuen que no es cobraran les pensions i que els preus cauran en picat sense tenir en compte cap factor objectiu."
Un 'Sí' per continuar a Europa
Cap dels allí presents no dubta que l'alta taxa de ciutadans que s'han registrat per votar, de més del 95%, els beneficiarà. "És la nostra primera victòria", asseguren. "Aquí no passarà com al Quebec", asseguren, on el 'No' va guanyar per ben poc i es considera provat que els immigrants van ser els que van decantar la balança, votant majoritàriament en contra de la independència. A Escòcia, raonen, els immigrants volen continuar formant part de la Unió Europea, cosa que el govern de David Cameron no garanteix.
"Aquí, els immigrants saben que l'any vinent pot haver-hi un govern 'torie'-UKIP a Westminster, i que el xenòfob BNP pot pujar. Els pakistanesos estan amb nosaltres, els africans també, els polonesos, els italians... Volem construir un país amb Europa, i això al Regne Unit no està tan clar", assegura un altre dels allí presents, jubilat, lluint una gorra genuïnament 'working-class'.
"Cosmovisions diferents"
I és que, segons argumenten a l'uníson, escocesos i anglesos tenen "cosmovisions diferents". Reivindiquen que va ser un escocès qui va fundar el Labour, i es queixen que, des de l'època de Tony Blair, els laboristes han deixat de ser un partit d'esquerres. La nova Escòcia, en canvi, asseguren que tindrà l'oportunitat d'esdevenir un país més protector, més "social", més nòrdic.
Un d'ells, amb ulleres de sol al cap tot i que el dia s'ha llevat rúfol, sosté que la prova definitiva d'aquest divorci entre els escocesos i el Labour va tenir lloc la setmana passada. Durant la visita d'Ed Miliband, Gordon Brown i 104 diputats laboristes a Escòcia per donar suport al 'No', un activista els va rebre amb la "Marxa Imperial" d'Star Wars, presentant-los com una part més de l'elit que governa a Westminster. "Digueu hola als vostres dirigents imperials! Gent de Glasgow! Els vostres dirigents imperials han arrivat!", ironitzava l'activista. "Si se'ls ridiculitza d'aquesta manera en una ciutat com Glasgow, i després el vídeo té l'èxit que té a YouTube, això vol dir que el Labour a Escòcia ja està mort", raona.
Immigrants i gent d'esquerres, doncs, votaran 'Sí', confien tots plegats. "Guanyarem", confien a ulls clucs. "I després veniu vosaltres", encara afegeixen. El conte de la lletera, que se'n diu.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=DiMXuEmqAHA[/youtube]