Així és un míting de Kamala Harris a la zona zero del trumpisme

La candidata demòcrata reuneix 75.000 persones a tocar de la Casa Blanca: els assistents fan cua durant hores i es fan creus de les paraules d'un comediant sobre Puerto Rico des d'un acte de Trump, que han sacsejat les últimes hores de la campanya

30 d'octubre de 2024, 15:50
Actualitzat: 15:53h

Fa només tres dies, Donald Trump omplia de gom a gom el prestigiós estadi Madison Square Garden, al cor de Nova York. La ciutat que va veure créixer -i enfonsar-se econòmicament diverses vegades- el candidat republicà, va ser testimoni d'un recital d'insults, racisme i misogínia. Aquell míting, que va ser el discurs de cloenda del candidat, en el qual s'acostuma a fer un resum de les propostes polítiques, va omplir titulars per les seves formes i el seu contingut.

Aquest dimarts era el torn de Kamala Harris. Competir mediàticament amb Trump no és fàcil i, per això, Harris va triar l'Ellipse, un parc circular just a darrere de la Casa Blanca, per fer el seu discurs. El simbolisme d'aquest espai és elevadíssim perquè aquí és on Trump va celebrar-hi un míting el 6 de gener del 2021, sota el nom de Stop the Steal -"atureu el robatori", en referència al recompte de les últimes eleccions-, i des d'on va animar els seus seguidors a caminar cap al Capitoli.

Tot i la previsió que milers de persones assistirien al míting d'aquest dimarts, l'espai dedicat als convidats VIP era gairebé més gros que el dedicat al públic general, cosa que ha fet que la majoria dels que volien escoltar la vicepresidenta hagi quedat fora del recinte. Entre els assistents es comentava la hipòtesi que l'equip de campanya de Harris buscava omplir també l'espai sota l'històric Monument de Washington, cosa que ha acabat passant.

La d'aquest dimecres era una de les primeres intervencions de Harris després que un comediant, al míting de Trump a Nova York, qualifiqués Puerto Rico com "una illa flotant d'escombraries". Aquestes paraules han generat molta controvèrsia entre la comunitat porto-riquenya als Estats Units, que és especialment nombrosa a estats clau com Pensilvània, i han despertat una onada de suport a la candidata demòcrata. Brenda Johnson, porto-riquenya que viu i treballa a Virgínia, assegurava a la cua del míting: "Si no votem per Harris, perdrem tot el que hem aconseguit durant 60 anys".

"En aquest moment, el racisme que hi ha als Estats Units és elevadíssim", explica Johnson, que assegura tenir por per tot allò que podria fer Trump a la comunitat llatina i porto-riquenya si guanyés les eleccions. "Vaig créixer alhora que ell, jo vivia a Brooklyn, i ha estat un racista tota la vida", sentencia Johnson. En la mateixa línia es pronuncia Juliana Buerton, una mexicana resident a Pensilvània que qualifica de "fastigoses, racistes i inacceptables" les paraules del comediant i que augura que perjudicaran Trump.

Presència de boicotejadors

D’altra banda, fa setmanes que Harris està havent de lluitar contra un obstacle inesperat: la presència de boicotejadors als seus actes. Aquest míting no ha estat diferent i tan bon punt ha començat la seva intervenció, membres del públic han començat a cridar i llençar consignes en favor de la fi de la guerra a Gaza i han titllat a Harris de ser còmplice del que qualifiquen de "genocidi" contra la població palestina. Tot i que han estat expulsats ràpidament per les forces de seguretat, fora del recinte, s'han viscut escenes de molta tensió quan un grup de seguidors de Harris s'han enfrontat a una trentena de persones que demanaven l'embargament total d'armament a Israel. Durant la poc més de mitja hora que ha durat la intervenció de la candidata, els manifestants han estat protestant molt sorollosament, impedint que el públic a l’exterior sentís el discurs.

Si el perfil majoritari als mítings de Trump és el d'homes grans blancs, al míting de Harris la diversitat d'ètnies i edats entre els assistents és absoluta. De fet, la mateixa Harris n’ha fet bandera al seu discurs recordant que els Estats Units és un país d'immigrants. "No permetem que els delinqüents votin, però sí que permetem que governin un país", diu Tiffani Lawson, una dona afroamericana originària de l'estat d'Ohio que explica que sent que Trump ha fet que els ciutadans estiguin molt més dividits.

Un dels assistents que més crida l'atenció és un home gran amb un globus inflable de la figura de l'expresident amb una esvàstica dibuixada i una pancarta amb un vàter de ceràmica i la figura de Trump sortint-ne de dins. L'home en qüestió és Bill Wood, un ciutadà de Washington DC que assegura que "Kamala Harris és l'única persona que no destruirà el nostre govern constitucional". "Crec que hi haurà violència als carrers si Trump no guanya", explica Wood, que argumenta que "si hi ha una alta participació, llavors Kamala guanyarà".

En el seu discurs, més solemne que habitualment, Harris ha titllat l'expresident de tirà i s'ha centrat a explicar les polítiques i les iniciatives que duria a terme per reduir la inflació i el cost de vida, entre d'altres. Amb la Casa Blanca situada just a darrere seu, en un possible esforç per projectar-se com a candidata preparada per assumir la presidència, Harris ha fet una crida a la concòrdia i al diàleg entre demòcrates i republicans per solucionar els problemes que afecten el país. El dia 5 de novembre, el veredicte.