REPORTATGE

La campanya del partit de Trump, des de dins: així és un porta a porta als afores de Boston

Quan falta menys d’un mes per a les eleccions als EUA, milers d’equips de voluntaris s’afanyen a impulsar els candidats al Congrés i a les cambres legislatives dels estats

Un dels cartells que animen a votar Trump a les eleccions presidencials dels EUA
Un dels cartells que animen a votar Trump a les eleccions presidencials dels EUA | Cinto Mora

Col·laborador des dels Estats Units

15 d'octubre de 2024, 18:48
Actualitzat: 18 d'octubre, 18:17h

Un dels aspectes que més sorprèn de les campanyes electorals americanes és el nivell d’implicació de la ciutadania. Grups organitzats, des de joves fins a jubilats, col·laboren d’una manera o altra en accions per promocionar el candidat que els interessa. Tot i que la campanya presidencial acapari totes les mirades, el pròxim cinc de novembre també s’escullen 33 dels 100 senadors, tots els 435 congressistes, 11 governadors i també es renoven 85 de les 99 cambres legislatives que hi ha als estats del país.

Quan falten pocs minuts per a les 9 del matí, un grup de voluntaris pugen a un totterreny a Boston direcció Plymouth, una ciutat costanera a menys d’una hora de distància on faran campanya per un candidat republicà a la Cambra de Representants de Massachusetts. “Un 6 de gener part dos seria espectacular. Però hauríem de portar pistoles, aquesta vegada”, bromeja James Markis, president de la Federació de Republicans Universitaris de Massachusetts, en referència a l’assalt al Capitoli del 2021. “Hauríem de fer-lo a la Casa Blanca, aquest cop”, li respon entre riures un voluntari. Tal com va mostrar una enquesta de The Washington Post publicada al gener, només el 14% dels republicans consideren que Trump té “gran part” de responsabilitat per l’assalt al Capitoli i, de fet, l’assalt s’ha convertit en un motiu d’orgull per a molts.

En arribar els voluntaris, Jesse Brown, el candidat per a qui han vingut a fer campanya, els rep amb un esmorzar contundent i els explica l’organització del dia: “L’objectiu d’avui són votants independents de més de 55 anys”, detalla mentre ensenya a la pantalla del mòbil el mapa de totes les cases on faran parada. El candidat utilitza CampaignSidekick, una aplicació per organitzar la campanya dels candidats a cambres estatals o altres institucions fundada per un estrateg vinculat al Partit Republicà. Al mapa, s’hi veu el nom, el cognom, l’edat i la tendència ideològica de cadascuna de les persones a qui volen arribar.

Jesse Brown és un multimilionari i exmembre de la Marina dels Estats Units que fa dos anys va perdre la cursa per ser diputat del Congrés dels Estats Units. De fet, els nou diputats que escull l’estat de Massachussets van ser demòcrates. “El fet que el cost de vida sigui el principal problema dels ciutadans està fent que molta gent vulgui implicar-se en la campanya”, explica Brown, que assegura que “la crisi de la delinqüència no s’aturarà fins que tinguem un president que aturi l’hemorràgia a la frontera”.

La pugna amb Harris

Al llarg de la ruta per les cases assignades, que s’allarga durant hores, els voluntaris van porta a porta deixant publicitat i parlant amb les persones que els reben, generalment escèptiques. Aquesta part de la ciutat, on la quantitat de cartells en favor de Trump és gairebé tan elevat com els favorables a Harris, és un reflex de la societat nord-americana; es troba completament dividida entre demòcrates i republicans. Un veí, que assegura haver votat al Partit Republicà des que Ronald Reagan va assumir la presidència, afirma que si Kamala Harris guanyés les eleccions “ens endinsaríem encara més en una recessió i el meu negoci, del sector de la construcció, tancaria”.

La majoria de persones, però, prefereixen mantenir un perfil baix i no parlar. Anthony Wladyka, un voluntari originari de Long Island, a l’estat de Nova York, explica que “tot i que no crec que canviaran moltes coses tant si guanya la Kamala com si guanya en Trump, crec que ell serà més cautelós a l’hora de gastar”. “A Long Island estan apareixent bandes i els immigrants maten els policies”, diu Wladyka, que assegura que “els immigrants entren sense que els registrin i estan portant drogues i crim”.

En acabar les activitats del dia, un voluntari assegura que s’ha trobat un home que ja havia votat tant a Trump com a Brown. En sentir-ho, Ed Correira, voluntari i amic íntim de Brown, que tot just arriba per recollir la propaganda que repartirà casa per casa assegura rient: “Li has dit que torni a votar?”. Mentrestant, un altre voluntari afegeix, en to de broma “Hauríem d’anar als cementiris a fer campanya”. La cursa electoral, des de dins.