Un míting de Donald Trump des de dins: retrat de l'eufòria republicana

L’expresident reuneix més de 16.000 seguidors a Nova York en un dels primers actes després del presumpte intent d'assassinat; els fidels trumpistes fan cua durant hores per aplaudir un discurs carregat d'insults a la comunitat migrant

Col·laborador des de Nova York

19 de setembre de 2024, 13:32
Actualitzat: 23 de setembre, 8:18h

Més enllà de la sorpresa inicial que pugui causar l’alt nivell d’implicació política de la ciutadania estatunidenca en les curses presidencials, si alguna cosa explica la desorbitada polarització que viuen els Estats Units és l’adoració amb la qual els votants lloen els seus líders polítics i l’odi que senten pels contraris. El soroll dels aplaudiments i els crits i xiulets de les persones que omplen de gom a gom el Nassau Veterans Memorial Colisseum tan bon punt els altaveus anuncien l’entrada de Donald Trump a l’escenari és eixordador i s’allarga durant minuts. La cridòria donarà peu a un discurs de més d’una hora i mitja en què l’expresident i candidat republicà a la Casa Blanca llençarà tota mena d’insults a la comunitat migrant, els mitjans de comunicació i el Partit Demòcrata.

Però per poder presenciar el discurs, les més de 16.000 persones que omplen aquest estadi situat a la ciutat d'Uniondale, a quaranta minuts del centre de Nova York, han hagut de fer cua durant hores. Tot i que l’estadi tenia una capacitat limitada d'assistents, l’equip de campanya de l’expresident va fer públic aquest dimarts que s’hi havien registrat més de 60.000 persones. Per tant, milers de persones han hagut de seguir l’acte a través d’unes pantalles gegants situades a l’exterior del recinte.

La intenció d’alguns seguidors de Trump era fer nit al pàrquing a tocar de l’estadi, però la policia els va fer desplaçar fora de l'entorn de l'estadi per dur a terme estrictes procediments de seguretat. A les deu del matí, la cua ja s’allargava centenars de metres, mentre alguns curiosos tafanejaven alguna de les desenes de paradetes de marxandatge trumpista col·locades per l’ocasió. En una zona sense tanques ni mesures que ordenessin la cua, l’acumulació de gent i la mala organització han propiciat situacions de tensió entre els assistents. "Trump no ens voldria així", cridava una assistent al míting per reclamar calma. “Recordeu que estem en el mateix equip” deia un home d’edat avançada.

El d’aquest dimecres era el primer gran míting de l’expresident després de l’intent d’assassinat de diumenge, en què un home es va amagar entre uns arbustos amb la suposada intenció de matar-lo al club de golf de Trump. “Crec que la negligència es va produir perquè volen que li passi alguna cosa. El volen assassinar!”, explica Louis Palermo, un resident de Long Island que s’ha agafat el dia lliure per poder assistir al míting. “Hi ha moltes coses en joc: les llibertats polítiques, la llibertat religiosa, però el més important, la veritat”, detalla Palermo, que assegura que l’elecció de Harris com a presidenta representaria “l’inici d’un estat socialista, o pitjor, un estat marxista. Potser fins i tot comunista”.

Bruce Borg, un professor jubilat, admet que admira l’honestedat de Trump i explica que, durant el debat presidencial celebrat la setmana passada, va “apagar perquè no podia suportar les cares que la Kamala feia mentre ell parlava la veritat". "Després vaig tornar a encendre la televisió, però treia el volum quan ella parlava”, afegeix.

Les mesures de seguretat durant l’esdeveniment han estat extremes; centenars de policies, el servei secret i agents de seguretat privada han custodiat la zona, davant l’atenta mirada dels assistents, que asseguraven sentir-se segurs. Durant tot el dia, diversos helicòpters han sobrevolat la zona i a gairebé tots els edificis i llocs elevats propers s’hi podien veure desenes de franctiradors preparats per neutralitzar qualsevol incident.

Encara fora de l’estadi, un home amb una samarreta on es llegia "Defund the FBI"("Traieu el finançament a l’FBI"), ha cridat de cop a la multitud: “El 6 de gener jo hi era”. Un missatge en referència a l’assalt al capitoli que seguidors de Trump van protagonitzar i que l’expresident es nega a condemnar. "T’ho devem tot", li ha respost Josephine Polimine a l’home, que ha explicat que ha complert condemna per aquells fets. L’individu representa a la perfecció el perfil que més es repeteix entre els assistents a l’acte: home, blanc i d’edat avançada.

Falsedats encadenades

En el seu discurs, ple de falsedats, Trump s’ha centrat a criticar els immigrants a qui ha acusat de ser violadors i terroristes. i ha anunciat que en les pròximes dues setmanes es desplaçarà a la ciutat de Springfield, a Ohio, on va assegurar al debat electoral que els immigrants s’havien menjat els gats i els gossos dels veïns. En un míting amb una forta presència de ponents jueus, Trump ha sentenciat que “un vot per a Harris és un vot per esborrar Israel”.

Tot i que les enquestes són lleugerament més favorables cap a la candidata demòcrata, Trump s’ha mostrat optimista i esperançat i ha obert la porta, fins i tot, a guanyar a l’estat de Nova York, que ha votat demòcrata des del 1988.