
Escòcia celebra avui eleccions municipals , com també ho fa Anglaterra i el País de Gal·les. Però si bé a aquests dos territoris de la Gran Bretanya la diada se circumscriu a una pugna electoral entre els diferents partits, a Escòcia hi sura en l'ambient un cert aire plebiscitari, una mena de termòmetre que mesurarà el suport popular a les tesis independentistes del primer ministre, Alex Salmond. Tot i que l'SNP no ha plantejat els comicis com un pre-referèndum, tant els laboristes, com els tories i els liberaldemòcrates sí que es plantegen els resultats com una oportunitat per desgastar l'impuls popular de Salmond.
L'SNP, de fet, s'ha proposat aconseguir el control de l'Ajuntament de Glasgow, la ciutat més industriosa i poblada del país -fins i tot per sobre de la capital, Edinburgh- i, per tant, un dels principals feus laboristes. La majoria d' enquestes apunten a què els independentistes, per primer cop, s'imposaran al partit liderat per Ed Miliban, situació que ha encès les alarmes d'un partit que no acaba d'aixecar el cap enlloc del Regne Unit.
Al cap d'un any d'haver aconseguit la majoria absoluta al parlament de Holyrood, Salmond calcula que tindrà carta blanca total per continuar impulsant el seu pla independentista si l'SNP surt victoriós de la "batalla de Glasgow".
Si la jugada li surt bé, des d'un primer moment ja ha deixat clar que "aquesta és una campanya municipal, i la nostra prioritat són els municipis", i brandant un programa electoral que bàsicament posa èmfasi en la creació d'ocupació , desenvolupar la indústria i el turisme locals, congelar els impostos municipals...
A Edinburgh, l'SNP confia en què la coalició amb els lib-dems tingui continuïtat, per bé que essent ells el partit majoritari. El partit també es proposa aconseguir el control dels ajuntaments de Dundee i Aberdeen, i preservar el de Stirling.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SH0Gv0_KY5Q[/youtube]