Biden dona permís a Ucraïna per atacar Rússia amb armes estatunidenques

El Kremlin considera que la decisió, secundada per l'OTAN, obre una nova fase de tensió amb el bloc aliat on, malgrat tot, no hi ha unanimitat

Joe Biden, al Capitoli.
Joe Biden, al Capitoli. | Europa Press
30 de maig del 2024
Actualitzat el 31 de maig a la 13:28h

Més d'un any després des de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna, els Estats Units han optat aquest dijous per un gir en la seva estratègia de suport a Volodímir Zelenski i li ha donat permís per atacar Rússia amb armes estatunidenques. Fins ara, les condicions de la Casa Blanca per al subministrament d'armament era que es limités a accions de defensa.

Si bé, amb el canvi de parer, els Estats Units s'han convertit en el primer país aliat d'Ucraïna que opta per permetre atacar terres russes amb els seus recursos. Així ho ha explicat un funcionari nord-americà, que ha matisat, però que els atacs només poden dur-se a terme a la zona russa al costat de la ciutat assetjada de Khàrkiv, a prop de la frontera.

Discrepàncies a l'OTAN: Espanya descarta seguir el camí de França, Alemanya i els Estats Units

A primera hora d'aquest divendres, el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, en una entrevista a Onda Cero ha dit que, per ara, el govern espanyol no es planteja donar permís a Ucraïna perquè faci servir armes espanyoles per atacar objectius en territori rus. Les declaracions del titular ministerial arriben després que el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, s'expressés en la mateixa línia que les autoritats nord-americanes i donés llum verda a Kíiv. Una crida que també ha estat secundada per França i Alemanya.

Segons Albares, però, ni l'executiu ucraïnès els ha plantejat aquesta demanda ni tampoc és damunt la taula "en aquests moments" del govern d'Espanya. "Hem sentit el secretari general de l'OTAN aquesta setmana advocar per això. No ens ho plantegem, és a dir, no ens han fet aquesta petició", ha indicat el ministre d'Exteriors, reblant que l'Estat no veu "aquest material sent utilitzat fora de les fronteres d'Ucraïna". Només conèixer-se les declaracions de Stoltenberg, Rússia va acusar l'Aliança Atlàntica d'obrir una nova fase de tensió en les seves tempestuoses relacions en encoratjar els atacs ucraïnesos en territori rus amb armament occidental, postura en la qual malgrat tot no hi ha unanimitat en el bloc aliat.