
El primer ministre britànic, David Cameron, en una roda de premsa a Brussel·les Foto: ACN
El primer ministre britànic, David Cameron, ha rebutjat aquest dimecres la proposta de la propera primera ministra escocesa i líder de l'SNP, Nicola Sturgeon, d'exigir unanimitat entre les 4 nacions que formen el Regne Unit en cas de referèndum sobre la permanència britànica al Regne Unit. "Som un Regne Unit, hi haurà un referèndum de dins o fora i es decidirà d'acord amb el que voti la majoria", ha dit Cameron des del parlament de Westminster. Sturgeon suggereix que el Regne Unit només surti de la UE si així ho voten Escòcia, Anglaterra, Gal·les i Irlanda del Nord, de manera que s'eviti que cap d'aquests territoris quedi "fora de la UE contra la seva voluntat".
Des de l'SNP, el diputat al parlament de Westminster Pete Wishart ha acusat Cameron d'haver rebutjat una proposta "perfectament raonable" amb un "exabrupte". "Al final de la campanya pel referèndum (d'independència), Cameron va anomenar el Regne Unit una 'família de nacions', i la clara implicació d'això és que cada membre hauria de tenir la mateixa veu en decisions tan fonamentals com el nostre futur a la UE", ha assegurat Wishart en un comunicat.
Els independentistes escocesos recorden que també l'exprimer ministre britànic i cap visible de la campanya del 'no' durant les últimes setmanes, Gordon Brown, va assegurar que "el vell Regne Unit, amb la sobirania uniforme, centralitzada de Westminster" aviat "canviaria". "La resposta del primer ministre avui demostra clarament que els polítics de Westminster creuen que tot segueix com abans, i està clar que no", ha advertit Wishart.
El debat sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea està molt amunt en l'agenda política del parlament de Westminster. David Cameron, ha promès un referèndum pel 2017 si guanya les properes eleccions, previstes pel maig vinent, però està cada vegada més pressionat per l'UKIP de Nigel Farage, que a l'octubre va aconseguir el seu primer escó a la Cambra dels Comuns i que va guanyar les últimes eleccions europees, imposant-se als dos grans partits britànics.
Cameron advoca per continuar dins d'una "UE reformada" amb menys burocràcia i nous controls en immigració, però fins i tot té partidaris de sortir de la UE dins del seu propi govern, com el ministre d'Exteriors, Philip Hammond. A Escòcia, en canvi, l'euroescepticisme és molt més moderat, i per exemple l'UKIP, que a les europees va guanyar al conjunt del Regne Unit, només va aconseguir-hi un eurodiputat. De fet, diversos experts han advertit que un referèndum sobre la UE podria fer reactivar el debat sobre la independència d'Escòcia, especialment si es percebés una diferència molt notòria entre el que votessin Londres i Edimburg.