Tot plegat sorgeix quan el 2 de novembre, en una publicació al lloc web xinès Weibo, Peng Shuai va acusar l'exviceprimer ministre xinès Zhang Gaoli d'obligar-la a mantenir relacions sexuals. Gaoli va ser viceprimer ministre del país entre 2013 i 2018, i és considerat com un dels aliats del president actual, Xi Jinping.
El debat sobre aquestes acusacions de la tenista xinesa van ser ràpidament censurades a les xarxes socials xineses i la publicació original -que deia "te'm vas emportar a casa teva i em vas obligar a tenir relacions amb tu"-- ja no està visible online. A més, des de llavors no s'han tornat a tenir notícies públiques de Peng.
Fins aquest dimecres, quan s'ha fet públic un suposat correu electrònic que hauria arribat a les autoritats del món del tenis, en què diu que les denúncies d'agressió sexual "no són certes" i que "tot va bé". "No estic desapareguda ni en perill. Només he estat descansant a casa i tot va bé. Gràcies novament per preocupar-vos per mi", assegura la suposada missiva.
#WhereIsPengShuai pic.twitter.com/hKeiS3Q3fR
— Gerard Piqué (@3gerardpique) November 18, 2021
Ara bé, la WTA, a través del seu director Steve Simon, ja ha comunicat que no es creu aquest correu. "S'ha de permetre que la tenista parli lliurement sense coacció o intimidació. La seva denúncia d'abusos sexuals ha de ser respectada, investigada amb total transparència i sense censura. Les veus de les dones han de ser escoltades i respectades", ha assenyalat.
Al seu torn, l'ONG Amnistia Internacional ha demanat aquest dijous a les autoritats xineses que demostrin la "seguretat" i el "parador" de la tenista. La investigadora de l'ONG sobre la Xina, Doriane Lau, ha assenyalat que el govern xinès "ha silenciat sistemàticament el moviment Me too". Segons Lau, el cas de Peng "posa de manifest el tracte a les dones que sobreviuen a l'abús sexual a la Xina", de les quals ha dit que les seves denúncies són "sistemàticament ignorades i que sovint són atacades per alçar la veu".
[plantillagent]