
El primer ministre britànic, David Cameron, i el president francès, Nicolas Sarkozy, han signat aquest dimarts un pacte de col·laboració en matèria de defensa sense precedents. L'acord consta de dos tractats, firmats a Londres, per compatir recursos en gairebé totes les parcel·les de Defensa, entre les quals l'armament nuclear. Sobre aquest punt, els dos mandataris s'han compromès per als propers 50 anys a provar conjuntament els caps nuclears. França i el Regne Unit també han decidit crear una força d'intervenció conjunta en cas de necessitat. Amb aquesta aliança, els exèrcits dels dos costats del canal de la Mànega podran reduir el cost i aconseguiran ser més competitius respecte als EUA.
'És un acord sense precedents que demostra que els dos països gaudeixen d'un nivell de confiança mai vist en la història', ha destacat Sarkozy en la conferència de premsa al costat de Cameron.
El cap d'Estat francès ha explicat que el conveni inclou la creació d'una força conjunta preparada per fer intervencions 'd'alta intensitat' si cal.
Cameron, per la seva part, ha recordat que els dos països 'són sobirans i ho continuaran sent' després d'aquest acord i, per tant, mantindran el poder de prendre decisions 'de forma independent' en seguretat.
Però en totes les grans operacions militars, ha prosseguit el primer ministre britànic, s'han fet amb aliança amb d'altres països i aquest nou tractat incrementarà la cooperació franco-britànica.
'Si eliminem les despeses duplicades que són innecessàries i coordinem la logística i els programes d'investigació podrem expandir les nostres capacitats sobiranes fins i tot en un moment en què els recursos escassegen', ha afirmat el cap del govern britànic.
Sarkozy i Cameron han firmat aquest dimarts dos grans tractats en matèria de defensa, un dels quals està dedicat exclusivament a armament nuclear i té una durada de 50 anys.
Londres i París volen testar conjuntament els caps militars a la instal·lació francesa de Valduc, a 300 quilòmetres al sud-est de París, que s'acabarà de construir l'any 2022. Aquest centre comptarà amb la col·laboració d'un laboratori a Aldermaston, a 50 quilòmetres a l'oest de Londres.
A més, els dos països obren una cooperació tecnològica en submarins nuclears, en l'harmonització dels sistemes antimines i una millor cooperació en matèria d'avions no tripulats.
L'altre acord bilateral permet, entre d'altres coses, la creació de forces d'intervenció amb efectius dels dos països, així com la formació conjunta de pilots d'avions als dos costats del canal de la Mànega.
Gràcies al mateix acord, els dos països també compartiran els portaavions, tan el francès Charles-de-Gaulle com el britànic que entrarà en servei el 2020.
El tractat consolida una aliança militar entre dos dels principals exèrcits europeus que permetrà a França i a la Gran Bretanya optimitzar recursos en un moment d'alt dèficit públic i, al mateix temps, poder competir millor amb els EUA.