
L'actual partit de govern a Kosova, el Partit Demòcrata (PDK), ha estat el més votat a les eleccions generals d'aquest diumenge, les primeres des de la seva declaració d'independència el 2008. Segons els resultats de les enquestes a peu d'urna, la formació política del primer ministre Hashim Thaci ha aconseguit el 31% dels vots i ha passat per davant del partit de l'oposició, la Lliga Demòcrata (LDK), que ha obtingut el 25% de paperetes. Tots dos han promès durant la campanya treballar perquè Kosova entri a la UE i l'OTAN, combatre la corrupció i reduir l'atur que afecta gairebé la meitat dels kosovars, sense donar gaires detalls del programa amb què impulsar una de les economies més pobres d'Europa.
Si es confirmen els resultats que han avançat les primeres enquestes, el nou executiu de Thaci no obtindrà la majoria i haurà de formar coalició amb altres partits minoritaris.
Més d'un milió i mig de kosovars estaven cridats aquest diumenge a participar en les primeres eleccions generals, anticipades després que caigués la coalició de govern, com a ciutadans d'un estat independent. Kosovo va proclamar-se unilateralment independent de Sèrbia el febrer del 2008 i Belgrad, i Madrid, segueixen sense reconèixer-lo com estat sobirà.
El govern de Belgrad havia demanat als ciutadans serbis que viuen a Kosovo -més de 100.000 dels gairebé dos milions de ciutadans del país- que boicotegessin les votacions però finalment han votat més serbo-kosovars que als comicis anteriors. A la ciutat de Mitrovica, hi havia cartells animant els serbis a boicotejar els comicis. 'No a les eleccions del fals estat de Kosovo', deien els cartells.
La policia ha informat que hi ha hagut trets contra un edifici buit de les forces de pau de l'OTAN a la ciutat Zubin Potok, de majoria sèrbia. Els atacants han deixat una carta amenaçant els serbis de no votar, segons ha explicat el portaveu de la policia Besim Hoti. Amb tot, la jornada electoral ha avançat sense incidents greus
La comunitat internacional interpreta les eleccions d'aquest diumenge com una prova de maduresa democràtica al país. De fet, l'existència d'eleccions lliures i justes són condició imprescindible per ingressar a la Unió Europea