Itàlia, terra de terratrèmols i volcans. T'expliquem les raons https://t.co/QF7cnFyNat #324eltemps pic.twitter.com/BfRW53NA3O
— Néstor Gómez (@nestor_meteo) 24 d’agost de 2016
El terratrèmol que s'ha produït a Accumoli, a Itàlia, ha provocat un elevat nivell de destrucció en un radi de 160 quilòmetres. El sisme s'ha produït en una zona de falles i de gran activitat tectònica, fruit del xoc entre les plaques Euroasiàtica i Africana, segons diversos geòlegs.
El president de l'Il·lustre Col·legi de Geòlegs (ICOG), Manuel Regueiro, ha explicat a Europa Press que aquest sisme s'ha produït a uns 10 quilòmetres de profunditat entre les localitats d'Amatrice i Accumoli, dins de la regió del Lazio i té unes característiques similars al de L'Aquila, a uns 50 quilòmetres, on l'abril del 2009 es va registrar un terratrèmol de magnitud 6,9, amb tres-centes morts i molts ferits.
En aquesta ocasió, el tremolor de la matinada passada ha tingut una magnitud 6,2 mwp en l'escala de Magnitud de Moment (per a sismes fins a 6,8 equivalent a la Richter) i ha alliberat una energia semblant a l'explosió de 1.270 tones de dinamita.
A més, ha informat que segons els primers informes, el terratrèmol ha estat qualificat d'intensitat VII a VIII en l'escala Mercali, que va del I al XII. Regueiro ha indicat que això suposa possibles danys lleus en infraestructures ben construïdes i possibilitat de danys greus en estructures vulnerables, com és el cas de les construccions de les poblacions pròximes a l'epicentre del sisme.
"Ha destruït molts pobles. Aquesta és una àrea sísmica ben coneguda a Itàlia però a diferència del de L'Aquila, on es van registrar molts terratrèmols previs i se sabia que podia ocórrer, en aquest cas ha estat sobtat, com en la majoria de les ocasions", ha comentat.
La zona ocupa una falla de nord-oest a sud-est, que va del Golf de Tàrent fins a la conca del Po i que segueix els Apenins centrals, que són "fruit de la col·lisió accidental per l'empenta d'Àfrica contra Europa, és a dir, de la pressió continental".
De fet, ha afegit que al llarg de la cresta de les muntanyes Apenins, tot i que també algunes parts de Calàbria i del nord d'Itàlia tenen risc de terratrèmols. Per aquesta raó, ha subratllat que a Itàlia existeix una gran preocupació pels riscos geològics però admet que "amb ciutats i edificis antics, és molt difícil de resoldre la situació".