
Tant el mallorquí Enric Gonyalons Sureda com la madrilenya Ainhoa Fernández del Rincón eren els coordinadors dels projectes que les ONG per les quals treballen duen a terme als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf. Gonyalons, de 36 anys, dirigia un equip de quatre persones de l'entitat basca Mundubat que repartia aliments i feia formació professional, i Fernández, de 32, era l'única treballadora a la zona de l'Associació Extremenya d'Amics del Poble Sahrauí. Ambdós treballaven a Tindouf des del setembre del 2010. Aquest dissabte van ser raptats amb la italiana Rosella Urrul després quan un grup armat va ferir un vigilant del campament de Rabuni i va irrompre a dependències d'aquest campament.
Gonyalons es va desplaçar als campaments sahrauís el setembre del 2010 per coordinar un projecte humanitari de repartiment d'aliments als campaments algerians on es refugien milers de sahrauís des de la Marxa Verda del Regne marroquí sobre el Sàhara Occidental. Es tracta d'un projecte que té el suport de la Unió Europea.
A banda d'aquest ajut humanitari, Gonyalons també impulsava un projecte de formació professional. Ho feia coordinant un equip de quatre cooperants, integrat per una valenciana i dos italians a banda del mallorquí.
Fa temps que Gonyalons col·laborava amb l'ONG basca Mundubat ('Un món' en basc), fundada el 1988, ha indicat el seu responsable de comunicació, Edur Mintegi. Aquesta ONG té projectes a Palestina i l'Amèrica Llatina, també, i el 1998 va rebre el Premi Europeu de la Solidaritat.
Interessat en la política internacional, el mallorquí havia estudiat ajuda humanitària a Deusto i feia anys que es dedicava a la cooperació internacional. Ja havia col·laborat amb Mundubat abans de ser destinat a Tindouf. Havia arribat a fer alguna anàlisi sobre la situació dels refugiats sahrauís a la radiotelevisió pública d'IB3. Va explicar que alguns refugiats esperaven quie la primavera àrab provoqués reformes al Marroc que, esperaven, beneficiaria la situació al Sàhara.
Feia poc que la madrilenya havia tornat al Sàhara
Ainhoa Fernández també va arribar al Sàhara el setembre del 2010. S'hi va estar amb diverses interrupcions pel Nadal i per la Setmana Santa fins a l'estiu, quan l'Associació Extremenya d'Amics del Poble Sahrauí (AAPSEX) interromp la seva feina per la calor. Ara feia poc que havia tornat als campaments per reprendre la seva tasca.
Madrilenya de 32 anys, Fernández va començar a treballar com a cooperant per aquesta ONG arrel d'un anunci de feina. Era l'única empleada de l'Associació Extremenya que s'està permanentment als camps, i s'encarregava de supervisar els projectes que financen la Junta d'Extremadura, les dues diputacions provincials i els ajuntaments de la regió.
Així ho ha indicat l'AAPSEX, que ha mostrat el seu suport a la família de Fernández i ha demanat precaució i prudència.
Els captors fugen cap a Mali, segons el Front Polisari
La tercera segrestada és la italiana Rosella Urrul. Tots tres descansaven en dependències per a cooperants del campament de Rabuni, un dels que hi ha a la província de Tindouf, quan un grup armat va irrompre-hi, va ferir un vigilant i se'ls va endur captius.
El Front Polisari ja ha trobat les petjades de la caravana de raptors al desert algerià en direcció cap a Mali, i ja els persegueix. Segons les informacions del govern sahrauí, un dels tres estaria ferit lleument.