La celebració del referèndum per la independència d’Escòcia –ara fa més d’un any- encara porta cua. I és que malgrat la victòria del “no”, les conseqüències d’aquella consulta continuen marcant el debat polític al Regne Unit. Durant la campanya del referèndum, el primer ministre David Cameron va adquirir el compromís d’enfortir els poders del Parlament d’Escòcia. La concreció d'aquella proposta, però, és complicada i plena d’ambigüitats.
Aquest dilluns 9 de novembre, l'Scotland Bill –el nou projecte de Llei d’Escòcia pel qual s’han de regir les competències del parlament escocès- arribarà al parlament de Westminster de Londres, en el que hauria de ser el darrer tràmit legislatiu abans de la seva aprovació. És per aquest motiu que, els darrers dies, els retrets entre els nacionalistes escocesos i el govern conservador de Londres han pujat de to.
Els conservadors britànics consideren que l’esborrany de la proposta de descentralització convertirà el parlament escocès “en un dels parlaments descentralitzats més poderosos del món”, en paraules de David Mundell, secretari d'estat per a Escòcia. L’opinió dels independentistes escocesos, però, és antagònica. El govern nacionalista que presideix Nicola Sturgeon i el Partit Nacional Escocès (SNP) ja han mostrat el seu rebuig a la proposta per ser insuficient.
Segons el primer viceministre escocès John Swinney, “la nova llei no arriba als mínims recomanats per la comissió Smith” el grup de treball integrat per les forces polítiques de la cambra d'Edimburg creat ara fa un any amb la voluntat de debatre una proposta de noves àrees competencials per a Escòcia. “La llei que volen aprovar restringeix la capacitat dels futurs governs d'Escòcia per exercir el poder en àrees com la seguretat social i el suport a l’ocupació”, afegeix.
En canvi, el secretari d'estat per a Escòcia considera que el nou text s'adequa a les “recomanacions” de la comissió perquè “per primera vegada, més de la meitat del pressupost del parlament escocès es finançarà amb els ingressos recaptats a Escòcia”.
Dilluns, el debat a la cambra dels comuns del Parlament de Westminster s’espera tens. Els diputats del SNP ja han anunciat que refusaran la proposta, però els conservadors utilitzaran la seva majoria per tirar-la endavant. Passi el que passi, es previst que la nova llei no entri en vigor fins a l’abril del 2017.
Els independentistes escocesos veuen insuficient la transferència de poders proposada per Londres
Dilluns, el projecte de Llei d’Escòcia arriba a Westminster en el darrer tràmit legislatiu abans de la seva aprovació | “La proposta restringeix la capacitat d’Escòcia per exercir el poder en àrees com la seguretat social i el suport a l’ocupació”, explica el primer viceministre escocès John Swinney | Segons David Mundell, secretari d'estat per a Escòcia, Edimburg tindrà “un dels parlaments descentralitzats més poderosos del món”
Ara a portada
Publicat el 07 de novembre de 2015 a les 16:45
Et pot interessar
-
Internacional Zelenski accepta l'alto el foc de Putin i proposa allargar-lo més enllà del 20 d'abril
-
Internacional Putin declara una «treva» unilateral per a Ucraïna fins dilluns a mitjanit amb motiu de la Pasqua
-
Internacional El Tribunal Suprem dels EUA ordena a Trump suspendre les expulsions de migrants per una llei del segle XVIII
-
Internacional El Tribunal Suprem dels EUA ordena a Trump suspendre les expulsions de migrants per la llei d'enemics