Espanya envia la fragata Blas de Lezo al mar Negre amb deu hores de retard

Un problema amb les proves Covid del personal ha endarrerit la sortida des de Galícia

  • La fragata Blas de Lezo, sortint de Ferrol (Galícia) -
Publicat el 22 de gener de 2022 a les 17:58
La fragata Blas de Lezo ha sortit aquest dissabte al matí des de Ferrol (Galícia) cap al mar Negre, davant la crisi entre Rússia i Ucraïna. El vaixell s'integrarà en una de les agrupacions de l'OTAN al Mediterrani, on s'integren unitats navals dels diferents països aliats. Tot això després d'haver hagut de retardar la sortida per un problema derivat de les proves Covid realitzades al personal. Tenia previst emprendre el viatge a les 22 hores del divendres i ho ha fet a les 8.30 hores del matí d'aquest dissabte.

El govern espanyol ja va anunciar fa uns dies la mobilització davant la tensió entre Ucraïna i Rússia. La ministra de Defensa, Margarita Robles, va apuntar dijous que salparia la fragata Blas de Lezo, que de la mateixa manera que en el cas del caça-mines, "s'ha avançat" d'acord amb els plans estratègics de l'OTAN.
 
L'executiu espanyol valora la possibilitat de desplegar caça-bombarders a Bulgària com a part de l'operatiu dissuasiu de l'OTAN davant una hipotètica invasió de Rússia a Ucraïna. Els avions se sumarien a les forces que l'Estat ja té a Lituània i als dos bucs que envia aquesta setmana a la zona. Tot això, amb una clara oposició d'un dels partits membres de govern, Unides Podem.

La formació va rebutjar en un comunicat l'enviament de bucs i avions de combat a Ucraïna. "Caminem cap a un conflicte de solució difícil si no apuntem a la distensió i a l'autonomia estratègica per defensar els nostres propis interessos i valors", va assegurar dijous la formació morada. El partit opina que "el 'no a la guerra' que va recórrer el món sencer el 2003 encara ressona als carrers" de l'Estat.

Al seu torn, la socialista Robles va recordar que l'Estat aposta per una "resposta diplomàtica" que permeti "una desescalada" del conflicte, però va recordar que la posició de tots els països de l'OTAN és clara: "Rússia no pot dir a cap país el que ha de fer, i l'OTAN defensarà i protegirà la sobirania de qualsevol país que vulgui entrar a l'OTAN".