Els Estats Units i Rússia han començat les negociacions sobre Ucraïna a Riad sense Kíiv ni la Unió Europea. Després de la trucada la setmana passada entre el president dels EUA, Donald Trump, i el president rus, Vladímir Putin, el secretari d’Estat dels EUA, Marco Rubio, i el ministre d’exteriors rus, Sergei Lavrov, han iniciat aquest dimarts al matí a la capital de l’Aràbia Saudita la primera reunió per abordar la pau a Ucraïna, i han acordat nomenar equips negociadors. Tot plegat, amb l'objectiu que la guerra s'acabi "com més aviat millor", tal com ha afirmat el representant nord-americà.
Des del Kremlin volen que la trobada a Riad serveixi per “restaurar” les relacions amb Washington i per ara no han avançat les seves intencions sobre les negociacions de pau. "Primer els volem escoltar", va dir Lavrov el dilluns. Washington assumeix que Ucraïna haurà de fer concessions territorials, mentre que Moscou per ara es mostra inamovible.
"Les concessions territorials al que ara s'anomena Ucraïna les va fer la direcció soviètica quan es van formar les Repúbliques Socialistes Soviètiques", va afirmar Lavrov, que ha viatjat a Riad acompanyat de Yuri Ushakov, assessor de Putin. A part de Rubio, a l’equip negociador dels EUA també hi ha el conseller de seguretat nacional dels EUA, Mike Waltz, i l'enviat especial de Trump per a l'Orient Mitjà, Steve Witkoff.
L'absència d'Ucraïna i Europa
Trump va assegurar que el president ucraïnès Volodímir Zelenski estarà implicat en les converses, però cap representant ucraïnès ha assistit a la trobada d'aquest dimarts. Des dels Emirats Àrabs Units, Zelenski, va avisar dilluns que no reconeixerà cap acord sobre el seu país que no els tingui en compte i va lamentar que no se'ls informés de la reunió entre russos i estatunidencs, segons informa la cadena Al-Jazeera.
Els EUA ha exclòs de les negociacions els països europeus i les grans potències del continent es van reunir dilluns per abordar-ne les implicacions, així com per intentar consensuar el seu paper en la seguretat d'Ucraïna. La proposta d'enviar tropes europees ha generat divisió entre els països del continent, si bé hi ha més consens per reforçar la defensa europea pel distanciament de Trump.