Europa retira la seva petició d'apujar l'IVA

Publicat el 15 de juny de 2011 a les 11:53


Marxa enrere de la Comissió Europea: retira la petició que havia fet la setmana passada al govern espanyol d'apujar l'IVA i els impostos que graven l'energia i abaratir les cotitzacions a la seguretat social. Brussel·les ha fet cas de l'allau de crítiques i finalment només fa a l'Estat una recomanació més genèrica "d'explorar el marge per millorar l'eficiència del sistema fiscal, per exemple traslladant els impostos sobre el treball a taxes mediambientals i sobre el consum, garantint que es compleixen els plans de consolidació fiscal". El govern espanyol ha acabat convencent la CE que la fórmula d'abaixar cotitzacions socials i apujar l'IVA ja es va intentar el 1995 i va ser un fracàs.

La CE dóna ara la raó a la vicepresidenta econòmica espanyola, Elena Salgado, que havia advertit que "les cotitzacions socials serveixen per pagar les futures pensions" (i encara amb prou feines, perquè l'Estat ha hagut d'enrederir l'edat de jubilació a 67 anys). "No ens sembla raonable apujar" impostos perquè "en aquests moments" cal "dinamitzar" el consum, havia replicat Salgado, convençuda que Brussel·les li acabaria donant la raó "d'aquí a unes quantes legislatures, quan totes les reformes estiguin donant resultats". Finalment no li ha calgut esperar tant i només una setmana després, aquest dimecres, la CE ha rectificat.

L'eurocomissari de Competència, Joaquín Almunia, fins i tot havia renyat Salgado per negar-se a acatar la petició de Brussel·les. "No es pot enganyar els ciutadans dient-los que han de gastar més", quan l'economia no és capaç de créixer ni de generar riquesa, li va etzibar aquest dilluns Almunia, titllant-la de poc menys que mentidera. "Brussel·les no imposa, només intenta ajudar" i el seu anàlisi és "extremadament educat i prudent", es va defensar el també socialista espanyol.

El govern espanyol ha acabat convencent Brussel·les que la fórmula d'abaixar cotitzacions socials i apujar l'IVA ja es va intentar el 1995 i va ser un fracàs: no només no va servir per recaptar més sinó que va empitjorar el dèficit públic i va disparar la inflació. Salgado també ha hagut de recordar a la CE que la meitat de l'IVA ja no la recapta el govern espanyol sinó directament les autonomies.

La CE havia reclamat que "els salaris espanyols reflecteixin millor l'evolució de la productivitat i les condicions a nivell local i de l'empresa". I per això havia proposat abaratir el treball i apujar "els baixos impostos indirectes", com l'IVA o els que graven els derivats del petroli i l'energia. Brussel·les s'havia queixat que "les elevades cotitzacions socials de les empreses engreixen els costos laborals no salarials" alhora que "distorsionen el règim fiscal" disparant els preus que paguen els consumidors i limitant els "beneficis operatius" de les empreses. A més, la CE havia denunciat que "els impostos sobre l'energia, especialment els que graven els carburants, són relativament baixos a l'Estat".

Aquestes recomanacions econòmiques de la CE ara modificades (i que han de guiar el pressupost del govern espanyol per al 2012) seran aprovades pels ministres de Treball aquest dijous a Luxemburg i pels caps d'Estat i de govern dels 27 en la cimera d'aquest 23 i 24 de juny a Brussel·les. La CE considera massa optimistes les previsions econòmiques de Salgado i calcula que el creixement serà de només el 0,8% del PIB aquest any i de l'1,5% el 2012, en comptes de l'1,3% i del 2,3% que espera el govern espanyol. La CE preveu un dèficit del 6,3% aquest 2011 (s'incompliria en tres dècimes l'objectiu compromès) i del 5,3% l'any que ve (gairebé un punt per sobre).

La reforma laboral del 2010 podria no ser suficient i Brussel·les també reclama "acompanyar-la" de mesures extra per lluitar contra l'atur juvenil rècord i l'abandonament escolar i reduir la segmentació del mercat laboral entre fixes i temporals. La CE tem una generació perduda, perquè més del 42% dels joves espanyols menors de 25 anys són a l'atur. Amb la reestructuració de les caixes d'estalvi, l'Estat també ha fet curt, segons Brussel·les, que encara troba excessiu el pes de les administracions locals en els òrgans de govern.