L'exèrcit d'Israel «prepara el terreny» per a una possible invasió del Líban

Les forces armades hebrees asseguren que han fet "bombardeigs selectius" contra Hezbollah, mentre que les autoritats libaneses parlen de més de 550 morts, entre els quals hi hauria nens

Un edifici destrossat per un míssil israelià al Líban
Un edifici destrossat per un míssil israelià al Líban | Marwan Naamani / dpa
Lluís Girona Boffi
25 de setembre de 2024, 17:30
Actualitzat: 17:41h

Situació al límit al Pròxim Orient. L'exèrcit d'Israel prepara el terreny per a una possible invasió del Líban. Qui ho ha comunicat és el cap de les forces armades d'Israel, el general Herzi Halevi, que ja ha informat les seves tropes que l'atac massiu d'aquests últims dies contra Hezbollah és una prèvia a la possible irrupció al país veí.

Israel fa uns quants dies que llança el que ha denominat "bombardeigs selectius" al Líban en el marc de la seva ofensiva al país, on assegura que vol neutralitzar l’amenaça de la milícia xiïta de Hezbollah. L’exèrcit hebreu ha afirmat que en les últimes hores ha destruït més de 1.500 objectius “d’infraestructures terroristes” arreu del Líban.

Arran d'aquests atacs, el govern libanès ha informat que ja han mort almenys 558 persones des de l’inici de les hostilitats, 50 d’ells nens. Entre les víctimes també hi hauria personal d’ambulàncies que haurien estat víctimes dels bombardejos israelians, i almenys sis morts en el bombardeig a Beirut. A més, hi ha almenys 1.835 ferits, segons l’últim balanç del ministeri de Salut libanès.

Però la tensió ha crescut encara més quan aquest dimecres Hezbollah ha realitzat el llançament d'un míssil balístic a la zona de Tel-Aviv, el primer que ambdues parts han reconegut després de gairebé un any d'enfrontaments. L'objectiu, ha assegurat la milícia xiïta, era la seu del Mosad, els serveis secrets israelians. Això ha implicat la mobilització de les brigades israelianes al nord del país mentre en paral·lel es deixaven anar nous bombardeigs al Líban. 

Biden apel·la a la "via diplomàtica"

Tot plegat després que aquest dimarts el president dels Estats Units, Joe Biden, defensés que la "via diplomàtica" per aturar la situació al Pròxim Orient "continua sent possible". "Una guerra a gran escala no interessa a ningú", va afirmar en la seva intervenció davant la 79a assemblea general de l'ONU.

Biden va assegurar que encara que la situació s'hagi agreujat és possible una "solució negociada" entre ambdues parts. El president estatunidenc va dir que el món "no es pot afeblir davant els horrors del 7 d'octubre" i, una vegada més, va afirmar que Israel "té el dret a defensar-se". Biden va subratllar que els Estats Units treballen "incansablement" amb Qatar i Egipte per un alto el foc a Gaza.

Borrell qüestiona la "credibilitat" de l'ONU

Al seu torn, l'alt representant per a la política exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, ha qüestionat la "credibilitat" de les Nacions Unides (ONU) per l'actitud de països com Rússia o Israel. "Com podem continuar dient que sostenim els tractats de l'ONU quan alguns actors rellevants continuen oblidant i no implementant el que les institucions de les Nacions Unides decideixen?", ha apuntat aquest dimecres des de Nova York. En aquest sentit, el dirigent socialista ha advertit que el Líban "no es pot convertir en una segona Gaza" i ha defensat un multilateralisme basat "en l'orde internacional".

Arxivat a