Els dos atacs als EUA no estan connectats. Aquesta és la conclusió preliminar de l'FBI, que en una compareixença ha descartat la vinculació entre l'atropellament massiu a Nova Orleans, on han mort almenys quinze persones, i l'explosió d'un Tesla a les portes d'un edifici propietat de Trump a Las Vegas. Tot i això, des de l'agència demanen prudència perquè les investigacions encara estan en una fase inicial i, per tant, no poden confirmar cap escenari.
Aquest matí les especulacions sobre una possible vinculació havien pres cos, després que el president dels Estats Units en funcions, Joe Biden, assegurés que des de l'FBI treballaven amb la possible hipòtesi que el terrorisme d'Estat Islàmic pogués estar lligat a tots dos atacs. Per ara, com a mínim, se sap que el de Nova Orleans està associat al terrorisme. L'FBI també ha confirmat que en aquest cas l'atacant va actuar en solitari.
El mateix govern dels EUA ha confirmat l'autor dels fets com a Shamsud-Din Bahar Jabbar. Era un home de 42 anys, nascut a Texas i amb nacionalitat dels Estats Units. A més, ha indicat que es van trobar possibles explosius al vehicle i als voltants, però ha posat èmfasi que "la situació és molt fluida i la investigació es troba en fase preliminar", de manera que els investigadors "seguiran buscant connexions" i co-conspiradors, però ha demanat evitar "treure conclusions precipitades". Jabbar tenia una bandera de l'ISIS.
Hores després de l'atac a Nova Orleans, una explosió davant de l'Hotel Internacional Trump a Las Vegas posava en alarma mig país. La deflagració es va produir dins d'un vehicle Tesla, un Cybertruck Almenys una persona va morir (la de dins del cotxe) i set més van resultar ferides. La poca distància temporal va fer emergir el dubte: hi ha alguna connexió o tots dos atacs van coincidir per una fatídica casualitat?
El sospitós de l'atropellament massiu i el conductor del Tesla detonat tenen un tret en comú: tots dos van servir a l'exèrcit dels Estats Units. Jabbar era veterà de les tropes militars, on va servir durant 10 anys. Una de les seves destinacions va ser l'Afganistan. El segon agressor s'ha identificat com a Matthew Livelsberger, de 37 anys i ciutadà de Colorado Springs (Colorado). Livelsberger també era veterà del cos militar.
A més a més, segons el canal de notícies Denver 7 les fonts policials els haurien assegurat que Livelsberger i Jabbar van sevir a la mateixa base militar, per bé que preguntat per The Guardian l'exèrcit dels EUA no ha volgut confirmar-ho- i i tant la Pick Up com el Cybertruck es van llogar a la mateixa plataforma: Turo.
El multimilionari Elon Musk, propietari de Tesla i X, ha defensat que el seu vehicle "va contenir l'explosió i la va dirigir cap amunt", de manera que "ni tan sols les portes de vidre del vestíbul (de l'edifici) es van trencar". "Els malvats imbècils van triar el vehicle equivocat per a un atac terrorista", va deixar caure. Els dos atacs es produeixen pocs dies abans de la investidura de Donald Trump com a nou president dels Estats Units en un clima polític i social encara més carregat que el que va succeir el 2020 o el 2016.
The evil knuckleheads picked the wrong vehicle for a terrorist attack. Cybertruck actually contained the explosion and directed the blast upwards.
— Elon Musk (@elonmusk) January 2, 2025
Not even the glass doors of the lobby were broken. https://t.co/9vj1JdcRZV
Malgrat que encara no hi ha cap vincle confirmat, les autoritats tampoc han pogut desmentir-ho i mantenen aquesta via d'investigació oberta. Per ara, la policia de Las Vegas ha assegurat que en l'atac a l'edifici Trump no s'hi han trobat indicis que el relacionin amb Estat Islàmic. El simple fet que tots dos fets acabin connectats podria provocar encara més tensió davant el ja convuls procés de transició de poder dels Estats Units. En cas que es confirmés l'atac terrorista islàmic, seria l'incident més mortífer des del tiroteig de la discoteca LGTBIQ+ d'Orlando, el 2020.