Un possible punt i a part a Gaza. Més a prop que mai d'aturar el conflicte, almenys durant un temps. Així ho ha confirmat el govern de Qatar des de la capital del país, Doha, on els equips negociadors d'Israel i de Hamàs fa setmanes que conversen per intentar aturar les hostilitats a la zona de Palestina i de diferents punts del Pròxim Orient. Segons han explicat aquest dimarts al migdia, les negociacions estarien "en les darreres fases" i podria posar fi a un conflicte que es va iniciar el passat 7 d'octubre de 2023 amb una carnisseria en territori israelià.
Des de llavors han mort més de 46.600 persones, la majoria víctimes palestines. Aquesta aturada de les hostilitats constaria de tres períodes o fases. La primera d'elles suposaria l'alliberament de 33 ostatges en mans de Hamàs. Dones, nens, homes majors de 50 anys, ferits o malalts serien els perfils de les persones que serien retornades a Israel.
La segona fase, segons les fonts de Qatar citades pels mitjans nord-americans, suposaria l'alliberament de la resta d'ostatges vius, que serien soldats i homes menors de 50 anys. També s'entregarien els cossos de tots aquells que hagin mort durant el seu captiveri. Des del govern de Benjamin Netanyahu han assegurat que comptabilitzen fins a 96 persones segrestades, encara que haurien registrat la mort de 34 ostatges. Què farà Israel a canvi de l'alliberament de les persones en captiveri? El pla suposarà que 1.000 palestins empresonats quedin en llibertat.
En tot aquest escenari entrarien també els Estats Units. Segons ha publicat el mitjà Axios, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, presentarà un pla de postguerra per a la Franja de Gaza el pròxim dimarts. Tot plegat podria saltar pels aires amb l'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca. Tot i això, el govern de Joe Biden entregarà al pròxim president dels Estats Units, Donald Trump, aquest pla de pau per al Pròxim Orient que preveu la "unió" de Gaza i Cisjordània sota el govern d'una Autoritat Palestina "reformada" i la creació d'una força internacional formada per tropes estrangeres i "personal palestí" per mantenir la "seguretat" a la Franja.
La tercera fase, la més delicada
La futura governabilitat de Gaza passarà per les negociacions que es duran a terme en la tercera fase. Israel ja ha deixat clar que ni Hamàs ni l'Autoritat Palestina han de governar l'enclavament, però això xoca de manera frontal amb el futur de bona part de Palestina. L'executiu de Benjamin Netanyahu ha insistit, en diverses vegades, que seran ells els que "dirigeixin la seguretat" en els pròxims temps.