
A les tres de la matinada hora catalana -i després de 22 hores de rescat- s'ha acabat l'operació per fer sortir a la superfície els 33 miners atrapats a la mina de San José de Xile. Tres hores després sortia el darrer dels rescatadors en una operació que ha funcionat amb precisió mil·limètrica.
El darrer miner rescatat ha estat Luís Urzúa, el líder del grup durant aquests 69 dies que han passat els 33 homes a gairebé 700 metres sota terra en un espai de poc més de 50 metres de profunditat i a una temperatura de 30 graus. Ha estat una llarga espera i el món esperava sense alè veure com un a un cada miner anava sortint a la superfície amb èxit.
Al sortir a la superfície Luís Urzúa s'ha fos en una abraçada amb els seus i després amb el president xilè, Sebastian Piñera. "Estic molt orgullós de com ho heu fet", ha dit Urzúa a Piñera. Feia vora 22 hores que havia arribat a la superfície el primer dels miners, Florencio Ávalos.

Una minuciosa operació
El 5 d'agost del 2010 un esfondrament a la mina de San José, pròxima a la ciutat xilena de Copiapó, va deixar atrapats els 33 miners. La primera prova de vida va arribar 17 dies i va ser un missatge enganxat a una perforadora, que deia: 'Estem bé, tot 33 en el refugi'. Més tard, la televisió xilena va fer públic un vídeo en què es veia una quinzena dels 33 miners i se'ls veia prims i cansats però amb un bon estat d'ànim.
Els treballs per rescatar els miners han estat llargs i laboriosos. El més important era cavar conductes per arribar on es troben els miners, un espai de poc més de 50 metres quadrats que registra una temperatura de 30 graus centígrads, i idear un sistema per portar-los a la superfície, sempre tenint en compte el risc d'esllavissades del terreny. Finalment, es va idear una càpsula per traslladar els treballadors a la superfície, anomenada Fènix, construïdes per l'exèrcit xilè amb l'assessorament de la NASA.