La premsa tanca la «carpeta escocesa»... i obre la catalana

Després de la victòria del 'No', periodistes d'arreu del món ja es pregunten què passarà a Catalunya, que veuen com un "pack" conjunt amb Escòcia | La BBC destaca el posicionament públic de Rajoy

Publicat el 19 de setembre de 2014 a les 14:00
Periodistes davant de Hollyrood, intentant entrevistar algun escocès per poder omplir minuts de telenotícies. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.

A les quatre de la nit, hora local, ja es veia que a Escòcia no hi havia notícia. Periodísticament parlant, ja es donava per segura la victòria del 'No'. Per tant, l'endemà no havia de passar res fora vol, més enllà d'alguna celebració -o algun aldarull- que no ha acabat ni tenint lloc. A les sis de la matinada, quan el 'No' ja era una realitat, a la sala de premsa habilitada per l'ajuntament es començava a sentir, aquí i allà, la paraula "Catalonia". "Catalogne". "Catalogna". I els periodistes catalans començaven a notar mirades furtives clavades al clatell. Fins que, alguns dels companys presents a la sala, gosaven preguntar ben bé com estava la situació catalana.

I és que, per a molts, el referèndum escocès i la consulta catalana són un "pack informatiu". Resolta la primera incògnita, queda pendent la segona. "Avui mateix ja està previst que es convoqui formalment la consulta? Really? Què passarà si el govern espanyol la prohibeix?", comentaven. I, alhora, es mostraven sorpresos perquè les declaracions de David Cameron sorprenguessin als periodistes catalans. "Aquesta reflexió no seria possible a Espanya?", es preguntaven.

A la BBC, de fet, ressaltaven les declaracions de Mariano Rajoy celebrant el 'No' escocès, connectaven amb el centre financer d'Edimburg, entrevistaven a diputats de Westminster i connectaven també amb el Castell de Balmoral, on aquests dies s'estava allotjant la reina, i la City de Londres. Tot plegat, per omplir una sèrie de minuts que ja tenien reservats, però que tècnicament no acabaven de ser notícia.

De fet, la ciutat s'ha llevat aquest divendres amb una munió de periodistes carretejant els trastos amunt i avall, i pràcticament sense ni un yesser o noer expressant obertament els seus sentiments. Càmeres i trípodes que ahir no paraven de rodar imatges, avui es tornaven a desar dins les caixes per transportar-les cap a alguna altra part del món. Alguns periodistes encara intentaven entrevistar algun escocès perquè els fes una valoració de la jornada, però molts ja tenien el cap en algun altre tema d'interès internacional. Catalunya, per exemple.