La síndrome «Robert Hanssen» ataca Washington

Detinguts onze agents russos acusats d'espionatge.

Publicat el 29 de juny de 2010 a les 21:51
Robert Hanssen, l'espia que va fer tremolar Washington Foto: FBI/Pressroom

 Robert Hassen va saltar a la palestra de les planes d'internacional el 2001 quan es va descobrir que l'eficient i seriós agent de l'FBI era un delator dels secrets més ben amagats del sistema de seguretat dels Estats Units. Fou condemnat per altra traïció i l'agent que el va detenir Eric O'Neill va esdevenir llegenda. Fins al punt d'inspirar la pel·lícula "L'espia". Ara aquesta història es repeteix en versió corregida i augmentada.

Agents de l'FBI han detingut aquest dimarts al matí una altra persona acusada d'espionatge al servei del govern rus. Ja són onze els detinguts. Els agents russos pretenien obtenir informació sobre les estratègies polítiques nord-americanes infiltrant-se en els cercles de poder. L'onzè detingut, Christopher R. Metsos, ha estat arrestat a l'illa de Xipre a les nou del matí per la Interpol quan intentava fugir a Budapest, segons ha declarat un agent policial al The New York Times. El sospitós, que duia passaport canadenc, ha sortit de la presó després de pagar una fiança de 24.000 dòlars i serà extraditat per ser interrogat durant el mes que ve.

Els acusats podrien pertànyer al que les autoritats policials anomenen 'Programa Il·legals', un ambiciós pla a llarg termini conduït pel Servei d'Intel·ligència Exterior (SVR) rus, un dels successors de la policia secreta soviètica, la KGB.

El programa rus tenia com a objectiu infiltrar espies als Estats Units amb identitats falses que residien al país durant anys per tal d'obtenir informació sobre les estratègies polítiques nord-americanes. Els agents informaven sobre les armes nuclears, les accions nord-americanes cap a l'Iran, el lideratge de la CIA, i les polítiques del Congrés, entre molts altres temes.

Durant una reunió a Moscou amb l'ex-president nord-americà Bill Clinton aquest dimarts, el primer ministre rus Vladimir Putin ha criticat les detencions. 'Espero realment que les millores que s'han aconseguit últimament pel que fa a les nostres relacions intergovernamentals no es vegin danyades per aquests darrers esdeveniments', ha declarat Putin.

El ministre d'Afers Exteriors Rus, Sergei Lavrov, ha assegurat aquest dimarts en una roda de premsa a Jerusalem que les detencions no tenen cap fonament. Tot i així, com apunta The Washington Post, Lavrov no ha aclarit en cap moment si els detinguts eren agents russos o no.

Els suposats espies van contactar, durant la seva llarga estada d'anys als Estats Units, amb un antic membre del govern nord-americà encarregat de la seguretat nacional i amb un investigador d'armes nuclears, entre d'altres, però es desconeix fins a quin punt van accedir a secrets importants. Els càrrecs dels quals s'acusa els detinguts –que són cinc parelles– no inclouen espionatge.

Després de set anys de vigilància, l'FBI va decidir detenir els sospitosos aquest cap de setmana perquè sospitava que un dels espies volia abandonar el país diumenge a la nit.

L'actuació policial va tenir lloc dos dies després que el president rus, Dmitri Medvedev, es reunís amb el seu homòleg nord-americà, Barack Obama, a Washington i tots dos mostressin una actitud distesa i amistosa. Medvedev i Obama fins i tot es van deixar fotografiar plegats menjant hamburgueses en un dels restaurants preferits d'Obama.