
El doble atemptat de divendres a Oslo i a l'illa noruega d'Utoeya ha deixat un mínim de 92 morts, atès que moltes ferits estan greus i es tem per la seva vida. En les darreres hores s'especulava amb la possibilitat que la persona detinguda ahir com a presumpta autora tingués un còmplice.
Bomba i tiroteig
Set persones van morir en l'atemptat al costat de la seu del Govern a Oslo, mentre que almenys 84 van perdre la vida en un tiroteig en un campament juvenil del partit laborista, a l'illa Utoeya. Un noruec de 32 anys, que segons la policia té "opinions hostils a l'islam" i vinculat a l'extrema dreta, ha estat arrestat al campament i es creu que té relació amb l'atemptat del cor de la capital.
La detenció d'Anders Behring Beivik sembla descartar qualsevol relació de l'atemptat amb l'islamisme radical -un grup jihadista en va reclamar l'autoria però després se'n va retractar-. Behering va crear el passat 17 de juliol un compte de Twitter en la qual hi ha un sol comentari: "Una persona amb creences té la mateixa força que 100.000 persones sense interessos".
Destrosses al centre d'Oslo
Al centre de la capital noruega, la bomba va destrossar les finestres de l'edifici del primer ministre, va malmetre els ministeris de Petroli i Finances i va llançar vidres i runes per diversos carrers a la rodona. L'endemà dels fets, tot el centre d'Oslo continua acordonat. El tiroteig ha tingut lloc poc després de l'explosió i ha estat provocat per un home que anava vestit de policia i era alt i ros.
El primer ministre noruec, Jens Stoltenberg, les oficines del qual també han estat malmeses per la bomba, ha descrit els atacs com "sagnants i covards" en una roda de premsa. Stoltenberg ha assegurat que la democràcia noruega i els seus ideals no serien destruïts. Precisament el primer ministre havia d'anar aquest dissabte a l'illa sacsejada pel tiroteig. Segons mitjans locals, la policia hauria trobat explosius a l'illa d'Utoeya sense detonar.
