
Lobsang Sangay té 43 anys i és professor a la universitat nord-americana de Harvard. Serà el proper Kalon Tripa (primer ministre) del Govern tibetà a l'exili amb seu a Dharamsala, Índia. Per la seva banda, Thubten Wangchen, director de la Fundació Casa del Tibet de Barcelona, ha estat escollit diputat per Europa.
La Comissió Electoral de l'Administració Central Tibetana, ha declarat avui, 27 d'abril de 2011, els resultats finals de les eleccions del 15è Parlament Tibetà a l'Exili i del tercer Kalon Tripa (primer ministre) escollits directament pel poble tibetà a l'exili. (Vegeu els resultats publicats a la web oficial de l'Administració Central Tibetana a l'Exili Tibet.net.)
Lobsang Sangay, ha estat escollit amb el 55% dels vots (27.051 vots d'un total de 49.189 vots). En els comicis celebrats el 20 de març els votants van triar a més als 43 diputats que formaran el nou Parlament a l'exili. Thubten Wangchen, director de la Fundació Casa del Tibet de Barcelona, ha estat escollit diputat per Europa amb el 59,64% dels vots.
A l'exili hi viuen actualment uns 140.000 tibetans. D'ells, uns 83.400 tibetans estaven cridats als comicis. L'índex de participació ha estat del 58,97%. "És una bona dada", va manifestar el cap de la Comissió Electoral des de Dharamsala. "En les anteriors eleccions la participació va ser del 32 per cent", va afegir.
L'elecció del nou primer ministre és important perquè el guanyador està cridat a assumir les funcions polítiques que ha ostentat fins ara el Dalai Lama qui ha anunciat formalment la seva intenció de retirar-se de la política. El nou Kalon Tripa jurarà el seu càrrec després del 15 d'agost, una vegada finalitzat el mandat de l'actual primer ministre, el professor Samdhong Rinpoche.
Lobsang Sangay és un jurista d'origen indi i mai no ha viscut al Tibet. En l'actualitat és professor de la universitat nord-americana de Harvard. El seu pare va fugir del Tibet el 1959, el mateix any que el Dalai Lama. Lobsang es traslladarà a Dharamsala per servir com a primer ministre al maig i ha declarat que dóna suport a la postura del Dalai Lama sobre les relacions amb la Xina.
"El que Sa Santedat representa és el 'Camí del Mig', que és una veritable autonomia dins de la Xina o en el marc de la Constitució xinesa", va dir recentment Lobsang a la BBC. "Si als tibetans se'ls concedeix una autonomia genuïna, Sa Santedat el Dalai Lama està disposat a acceptar el Tibet com a part de la Xina", va afegir el recent escollit primer ministre.
Thubten Wangchen, el diputat més votat per Europa, va néixer al Tibet el 1954 i va fugir d'allà amb el seu pare i germans també al 1959, amb milers de seguidors del Dalai Lama. Als setze anys va decidir entrar en un monestir per aprofundir en l'estudi de la filosofia budista i va ingressar al Namgyal, el monestir de SS el Dalai Lama. A finals de 1981 Thubten Wangchen va venir per primera vegada a l'Estat espanyol com a traductor d'un lama i el 1994, va crear la Casa del Tibet de Barcelona amb l'objectiu de divulgar la cultura tibetana.